NRK Meny
Normal

– Dette er løsninger for gårsdagens problemer

Lederen i Bondelaget i Sør-Trøndelag mener den nye regjeringen lanserer løsninger for gårsdagens problemer for landbruk og matproduksjon.

Høstonn i Oppdal

Bildet er tatt under høstonn i Oppdal.

Foto: Knut Sundset

Leder Lars Morten Rosmo i Sør-Trøndelag Bondelag

Lars Morten Rosmo i Sør-Trøndelag Bondelag.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Erna Solberg og Siv Jensen

Erna Solberg og Siv Jensen legger fram den nye regjeringens plattform.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Verden mangler mat. Store land som Kina leier enorme arealer med matjord, og så har vi en regjering som lanserer 80- og 90-tallets politikk med billig billig og ikke finner en løsning på hvordan vi skal kunne produsere mer mat i verden, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag Bondelag.

Mandag kveld la Erna Solberg og Siv Jensen fram plattformen for den kommende Høyre og Fremskrittsparti-regjeringen.

Vil redusere overføringene

Her heter det at den nye regjeringen vil styrke mulighetene for verdiskapning i landbruket.

Samtidig vil de redusere tollmurene og overføringene, samt oppheve kvotebegrensninger og konsesjonsgrenser.

– De foreslår å redusere inntektsmulighetene for landbruket og så skal vi oppveie det med effektivisering. Vi vet at norsk landbruk er inne i ei voldsom omstilling med en kolossal produktivitetsvekst, spørsmålet er om vi greier å øke effektiviseringen og produktiviteten ut over det vi gjør i dag, sier Rosmo.

Vil fjerne boplikten

Høyre og Fremskrittspartiet vil også fjerne boplikten og odelsbestemmelsen. Rosmo er usikker på hvordan det vil slå ut i norske bygder.

– De åpner for at det kan være en annen eiendomsstruktur. Vi har jo hatt et regelverk og et redskap for at den store jordressursen vår skal være lokalt eid og lokalt drevet. Kanskje åpner de nå for at det ikke lenger er lokalsamfunnene som skal drive og rå over disse ressursene, og det kan jo bli ei utfordring.

Satsing på kunnskap

Fylkeslederen i Bondelaget er glad for at den nye regjeringen vil satse på forskning og kunnskap.

– Vi er ei kunnskapsnæring, så det er jo positivt for landbruket at det satses på kunnskapsutvikling. Det er vi helt avhengig av i norsk matproduksjon.

Han sier at Bondelaget skal møte den nye regjeringen på en konstruktiv og pragmatisk måte.

– Men samtidig er vi nødt til å si fra når vi mener at løsningene er feil og slår galt ut både for Trøndelag og norsk matproduksjon.

– Ikke noe å frykte

Leder i Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide sier at han ikke kunne satt navnet sitt under punktet om landbruk.

Men Høyres Svein Flåtten sier at hverken KrF eller bøndene har noe å frykte.

– Regjeringsplattformen bygger jo på samarbeidsavtalen som vi inngikk med KrF, Venstre og Fremskrittspartiet. Vi skal legge vekt på forutsigbarhet og reformer som kan gi økt lønnsomhet, sier Flåtten til NTB.

– Disse endringene må skje gradvis. Det er først når lønnsomheten øker at nivået på overføringene skal reduseres, sier han.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.