Hopp til innhold

– Frykter tredobling av tiggere til Trondheim

Frp frykter tiggerbølge i Trondheim de neste månedene etter at bystyret sa nei til tiggerforbud.

Kristian Dahlberg Hauge - tigging

Kristian Dahlberg Hauge tror bystyrevedtaket i Trondheim vil gjøre det mer attraktivt for tiggere å komme dit enn andre byer.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Onsdag denne uka sa Trondheim bystyre nei til å forby tigging i byen. Kun Fremskrittspartiet som kom med forslaget, stemte for tiggerforbudet.

Kristian Dahlberg Hauge

Kristian Dahlberg Hauge, Frp-byråd i Trondheim.

Foto: FrP

– Det vi og politiet frykter, er at det i løpet av de neste månedene skal bli en tredobling av antall tiggere, sier byråd for Frp i Trondheim Kristian Dalberg Hauge.

Nå frykter han at tiggerne sluses til Trondheim framfor andre byer.

– Det vi ser i andre byer, er at de diskuterer nye restriktive tiltak, man diskuterer forbud. Her i Trondheim har man sagt nei til et forbud og oppretter nye tiltak som kan gjøre det mer attraktivt å komme hit. Så det er klart at jeg er bekymret, sier Dahlberg Hauge.

Vil presse departementet

Ordfører Rita Ottervik er ikke prinsipielt mot et tiggerforbud i byen, men mener det umulig lar seg gjennomføre. Som svar på Frps forslag i bystyret, skrev Ottervik:

«Uavhengig hva man mener om forbud, er det ikke lovmessig adgang til å innføre et slikt lokalt forbud ... Det ikke er tillatt å innføre dette ifølge norsk lov. Det var for øvrig et enstemmig storting som i 2006 opphevet det såkalte tiggerforbudet.»

Ifølge Dahlberg Hauge har Oslo vedtatt et lokalt forbud mot tigging, men har ikke fått lov av justisdepartementet til å håndheve forbudet. Han mener Trondheim kan presse regjeringen til å tillate lokale forbud.

– Trondheim bør gjøre det samme som Oslo for å øke presset på departementet. Så håper jeg at det kommer en ny regjering og en ny justisminister om noen få måneder som har et annet syn på saken, sier han.

Åpner for meldeplikt

Ottervik mener imidlertid at å innføre meldeplikt for tiggere er en bedre løsning enn et forbud.

Arbeiderpartiet har også nevnt å behandle tiggere som gateselgere, som et mulig alternativ. Mens Høyre i byen vil vente på et nasjonalt forbud.

Rådmannen skal i midten av mai komme med forslag for å håndtere tiggingen innenfor dagens regelverk.

Dahlberg Hauge mener likevel at byen har prøvd alle muligheter for å kontrollere tiggingen, utenom et forbud.

– Tiggingen har blitt stadig mer aggressiv de siste årene. Så lenge politiet ikke har mulighet til å gripe inn mot tiggere, så vil dette bare fortsette, sier Hauge.

– Meningsløs symbolpolitikk

Geir Waage

Geir Waage, gruppeleder i Ap i Trondheim, mener Frp driver meningsløs symbolpolitikk.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Det reagerer Arbeiderpartiets gruppeleder Geir Waage på. Han mener lokale tiggerforbud ikke kan gjennomføres på grunn av det nasjonale lovverket.

– For det første er dette meningsløs symbolpolitikk fra Frp. De har selv vært med på å oppheve løsgjengerloven som tillot tigging. Å forby tigging er som å forby det å være fattig, sier han.

Han mener likevel at det kan bli flere tiggere til sommeren, men at det ikke har med bystyrevedtaket om å ikke forby tigging å gjøre.

– Vi vet at det hver sommer kommer det flere tilreisende tiggere uavhengig av dette, sier han.

Siste fra Trøndelag

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna