Hopp til innhold

– Unikt forskningssenter kan bli dynamitt

De vil levere forskning som viser hva som skal til for å bedre helsa i alle verdens land og sette den ut i praktisk politikk raskt. Verktøyet er et unikt samarbeid mellom Unicef og NTNU.

Terje Andreas Eikemo

– Ja, dette er ambisiøst, sier professor Terje Andreas Eikemo

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Tanken er å koble sammen forskere og analysekraften i for eksempel datamaskinene på NTNU med det praktiske arbeidet Unicef gjør på bakken i 190 land, statistikken de har og metodene de bruker og ikke minst formidlinga til beslutningstkere.

Kim Gabrielli

– Unicef kombinert med NTNUs enorme forskningsmuskel blir en kraft, sier fagansvarlig for utenrikspolitikk i Unicef Norge, Kim Noguera Gabrielli.

Foto: Unicef Norge

Derfor har de startet senteret de kaller Chain.

– Chain er et unikt tverrfaglig samarbeid mellom NTNU og Unicef hvor målet er å bedre folkehelse i alle verdensdeler gjennom å redusere ulikhet i helse med tilpassede virkemidler i hvert land, sier Eikemo.

Og han understreker på sitt litt stille vis at de har høye mål.

– Ja, dette er ambisiøst.

– Dynamitt

I Unicef Norge er entusiasmen fullt på høyde med Eikemos.

– Et samarbeid mellom fremdragende forskning på NTNU og gjennomføringskrafta til Unicef, verdens tredje største utviklingsorganisasjon, verdens ledende barnerettighetsorganisasjon, det er dynamitt, sier fagansvarlig for utenrikspolitikk i Unicef Norge, Kim Noguera Gabrielli.

Med seg har de også Kreftforeningen, Røde Kors, Leger uten grenser, tenketanken Civita, Eat forum, Folkehelseinstituttet, Det europeiske helsenettverket og Gavi, den internasjonale vaksineorganisasjonen.

Viktig samspill

– Helseforskjeller gjelder ikke bare om du er fattig og rik, det er også helseforskjeller mellom folk i midten av rik og fattig. Det gjelder å ha kunnskap nok til å finne ut hva som virker best på ulike steder, sier Eikemo.

– Unicef er en FN-organisasjon som samler mye informasjon i mange land. Kombinert med NTNUs enorme forskningsmuskel blir det en kraft. Så gjelder det å formidle ut og ikke minst til politikere og beslutningstakere. Om vi klarer å få den kjeden der til å fungere, kan det gjøre en stor forskjell, sier Gabrielli.