– For mye blod og gørr i krim

Det er for mange unødvendige voldsskildringer i den moderne kriminallitteraturen. Det mener en av veteranene i sjangeren.

Fredrik Skagen

Fredrik Skagen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Det øker og øker, det er ingen grenser lenger. Vi har bestandig sagt at virkeligheten overgår fantasien, men når det gjelder krimromaner har det overgått alt som kan tenkes, sier forfatter Fredrik Skagen.

– 70 drap gjør ingen god roman

Skagen har skrevet et tjuetalls kriminalromaner, blant annet «God natt elskede» som ble dramatisert og vist på NRK. Han har mottatt flere utmerkelser, blant annet Rivertonprisen.

Nå mener han at blod og gørr er i ferd med å drepe den intelligente kriminallitteraturen.

– Det myrdes og drepes i massevis, og en må tross alt se seg om i virkeligheten. Det finnes massemordere og seriemordere, men gud hjelpe meg hvor mye det er skrevet om sånt.

– Det som driver en god roman er god skrivekunst. Hvis man ikke behersker det, hjelper det ikke med 70 mord.

Skagen mener også at det skrives alt for mye krim på bekostning av annen litteratur.

I helgen deltok han i en debatt om kriminallitteratur under bibliotekfestivalen i Trondheim. Der fikk han støtte for sitt syn fra forfatterkollega Jorun Thørring.

– Realisme blir ubehagelig

Forfatter Tore Oksholen deltok også i debatten, og han er ikke ubetinget enig i Skagens kritikk.

– Hvis man holder seg til krim på TV er det ikke vanskelig å være fullstendig enig. Det er jo denne CSI-bølgen som på en måte er en global farsott hvor det handler om lik og kravlende mark.

Men når det kommer til kriminallitteratur, mener Oksholen at det er vanskelig å skildre noe så brutalt som et drap, uten at det er ubehagelig.

– Kan man skrive en kriminalroman uten å ha sett et lik, uten å ha studert et dødt menneske på nært hold?

– Det er en ganske skrekkelig affære, og skal man nærme seg dette på et realistisk vis så vil det jo være ubehagelig. Er det ikke det blir kriminalromanen redusert til en intellektuell lek, mener Tore Oksholen.

Populær sjanger

Nordmenn elsker kriminallitteratur, 13 av 15 bestselgere i Norge i 2010 var enten krim eller spenningsbøker, ifølge NTB.

Den mest solgte boka i året som gikk var Jo Nesbøs kriminalroman "Panserhjerte".

Ved årsskiftet var den trykket i et opplag på 239.000 eksemplarer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.