– Folk må oppføre seg

Over 3000 har meldt seg på kveldens X-russefest i Trondheim. Politiet i Trondheim ønsker å ikke en gjentagelse av fjorårets fest, der det meste gikk galt.

Over 300 «x-russ» har samlet seg på festningen i Trondheim. Politiet har fått flere meldinger om urinering i området rundt festningen.

Fjorårets X-russefest i Trondheim ble en katastrofe. Nå håper politiet det går bedre i år.

Forsøpling, vold, drikking på offentlig sted og urinering ved Kristiansten Festning.

Kort oppsummert ble fjorårets X-russefest i Trondheim lite godt mottatt av innbyggere og politiet.

I strålende vårsol arrangeres X-russefesten på ny i dag, og politiet har tatt forhåndsregler.

Følg lover og regler

– Selv om mange møtes og skal ha det gøy, er reglene de samme hele året. Drikking på offentlig sted er ikke lov, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Ebbe Kimo.

Et bilde på arrangementets facebookside viser en beruset mann som sover på gresset, med en ølkasse i hånden. Politiet har forberedt seg godt til årets fest.

– Folk må oppføre og vi vil ha folk på stedet utover kvelden. Vi vil reagere på alle ting som er ulovlig.

Forsøpling på festningen

Kristiansten Festning var kraftig forsøplet etter fjorårets fest.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Ta hensyn

På facebook har over 3000 mennesker meldt seg på arrangementet. Selv om han er glad for at ungdom møtes, ber han alle ta hensyn.

– Vi håper at folk holder seg rolig. Vi er ikke imot at folk skal ha det morsomt. Problemet er når det forsøples, utøves vold og drikkes på offentlig sted. Det bor også folk i området som man må ta hensyn til.

Skulle noen bryte lover og regler, vil det bli gjort tiltak.

– Det er flere tusen kroner i bøter hvis noen bryter lover og regler. Du kan fort få en bot på 9000 kroner hvis du gjør noe dumt.

Frykter overgrep

Det som bekymrer politiet mest, er faren for overgrep på slike arrangement.

– Vi er bekymret for seksuelle overgrep. Derfor vil jeg oppfordre foreldre til mindreårige om å være ansvaret sitt bevisst. Det er ikke nødvendig å sende barna sine til dette arrangementet.

Og skulle festen komme på samme nivå som i fjor, kan festen bli avsluttet.

– Det er noe innsatsledelsen må ta stilling til i kveld. Hvis ting går som i fjor, er det en mulighet at vi stenger festen, sier Kimo.