NRK Meny
Normal

– Flere land bruker mer penger enn oss

Skiforbundet er uenig i kritikken Ingrid Kristiansen kommer med overfor langrennssporten. Ulf Morten Aune sier mange nasjoner bruker mer ressurser enn det Norge gjør.

Langrenn

Kristiansen understreker at hun synes det er veldig gøy at de norske utøverne gjør det så bra som de gjør, men at hun frykter dominansen vil ødelegge interessen for sporten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen tror mediedekningen av norsk langrenn gjør at andre idretter mister utøvere.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Ulf Morten AUne

Ulf Morten Aune i Skiforbundet sier at mange andre nasjoner bruker mer penger på utøverne enn Norge gjør.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I en kronikk på NRKs nettsider i helga gikk tidligere friidrettsstjerne og maratonløper Ingrid Kristiansen, hardt ut mot norsk langrenn.

Der skriver hun at tvilsom taktikk, overvurderte utøvere og ensidig norsk dominans er i ferd med å ødelegge langrennssporten.

– Dette innlegget er jo spissformulert, men jeg mener at nordmenn blant annet gjør det godt i langrenn fordi vi har mange fordeler. Det legges veldig godt til rette for at disse utøverne skal lykkes, og da blir også resultatene slik, sier Kristiansen til NRK mandag.

– Fordelene ligger ikke i penger

Hun møter motstand i Skiforbundets landslagskoordinator, Ulf Morten Aune.

– Det sies jo at vi bruker overdrevent mye penger på blant annet smøreressursene, men per utøver så er det minst fem andre nasjoner som bruker mer ressurser, både menneskelig og pengemessig enn det vi gjør. Så jeg er på ingen måte enig i at vi har store fordeler med tanke på våre konkurrenter på denne måten, sier han til NRK.

Men Aune er likevel enig i at nordmenn har fordeler med tanke på langrennssporten.

– Fordelene våre ligger i det enorme arbeidet som klubbene rundt om i landet gjør. De legger til rette for at barn og unge kan drive med sporten, og her er vi kanskje best i verden. I tillegg er vi heldige som har tilgang på snø. Snømangelen i Europa er et problem for mange som ønsker å satse, sier Aune.

Stjeler status fra andre idretter

Et annet problem Kristiansen peker på, er det hun kaller skjev mediedekning. Den tidligere maratonløperen tror dette er med på at andre idretter "mister" ungdom til langrennssporten.

– Jeg tror situasjonen hadde vært en annen dersom for eksempel friidrett hadde hatt en like stor status og mediedekning som langrenn har. Nå tror jeg ungdom blir fristet til å hoppe over til ski, fordi det er der ressursene er, sier hun.

Aune skjønner argumentasjonen, og sier han har forståelse for at noen kanskje synes det blir mye fokus på langrenn i Norge.

– Jeg skjønner at andre idretter også hadde fortjent mer oppmerksomhet, men som ansatt i Skiforbundet må jeg jo si at vi setter stor pris på den mediedekningen vi får. Vi tror ikke det går negativt utover langrennssporten, men jeg skjønner at andre idretter fortjener mer dekning, sier han.