Hopp til innhold

– Facebooks Newton-nekt er problematisk

Det er svært problematisk at Facebook innskrenker redaktøransvaret ved å fjerne innhold de vurderer som støtende. Det mener Norsk presseforbund etter at en video fra Newtons pubertetsserie er sensurert for andre gang.

Newton lærer barn om vagina

FOR DRØYT: Denne episoden i Newtons pubertetsserie ble slettet av Facebook. – Dette er et eksempel på at Facebook går for langt, mener Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

– Det er ikke første gang Facebook fjerner innhold de mener bryter regelverket. Den «redaktørutøvelsen» de står for er veldig problematisk og til dels rent moralistisk, sier generalsektrær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, til NRK.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund

UHELDIG: – Facebook blir en overredaktør for redaktører som allerede forholder seg til verdens beste regelverk, Vær Varsom-plakaten, sier Kjersti Løken Stavrum.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Hun får støtte fra Norsk Redaktørforening som jevnlig kontaktes av medlemmer med spørsmål knyttet til publisering på sosiale medier og sensur.

– Det er velkjent at Facebooks opptreden oppfattes som dobbeltmoralistisk, og selv i opplysningssammenheng opplever man at bilder ikke godkjennes, sier assisterende generalsekretær, Reidun Kjelling Nybø.

– Burde vært tillatt

Det er en uke siden vitenskapsprogrammet Newton publiserte en ny episode fra serie om pubertet for barn på Facebook.

Videoen viser kvinnens vulva og handler om eggløsning og menstruasjon. Innholdet ble oppfattet som så støtende at Facebook valgte å sensurere innslaget (se videoen i toppen av saken).

Etter å ha finlest reglene til Facebook om nakenhet, har Newton valgt å publisere innslaget på nytt. Videoen har fått nytt hovedbilde, men resten av innholdet er det samme. Også denne gangen ble innslaget slettet.

– Vi mener vi ikke bryter reglene til Facebook i denne videoen. De skriver selv at de fjerner bilder av folk som viser genitalier, men vi viser ikke kjønnsorganer i innslaget, sier redaksjonssjef i Viten, Kirsti Moe.

Puberteten - pupper

PUPP OG PENIS: Programleder Line Jansrud har gjennom Newtons pubertetsserie lært barna om både pupper, jentetiss, guttetiss, kjønnshår og stemmeskiftet. Men episoden om eggløsning og mensen ble for mye for Facebook.

Foto: NRK

Facebook skriver videre at de har begrensninger på å vise nakenhet og seksuell aktivitet med mindre innholdet har pedagogiske, humoristiske eller satiriske hensikter.

– Formålet med vår video er folkeopplysning, og burde derfor vært tillatt, mener Moe.

Heiko Hebig, som er Facebooks mediepartner-sjef for Nord-Europa, skriver i en e-post til NRK at nakenhet er tillatt i utdanningsformål, men bare hvis dette vises digitalt (animasjon, tegneserie journ.anm). Ekte video som viser menneskekroppen slik den er, faller derfor inn under innhold som ikke tillates.

Felles front mot Facebook

Ingeborg Volan

Ingeborg Volan er sjef for sosiale medier i NRK.

Foto: Mario Torres/NRK

Sjef for sosiale medier i NRK, Ingeborg Volan, mener tiden er inne for å starte en bransjedebatt om hvordan mediene skal forholde seg til sensuren fra giganten som har blitt landets største mediekanal.

– Det er større sjanse for å komme i en konstruktiv dialog med Facebook hvis henvendelsen kommer fra et samlet Medie-Norge og handler om prinsipper heller enn enkeltsaker. Jeg tror mange redaktører blir frustrerte over å bli overstyrt av Facebook i saker som er helt uproblematiske sett med norske øyne, sier Volan.

Reidun Kjelling Nybø i redaktørforeningen synes forslaget er interessant.

– Facebook går langt forbi det vi oppfatter som støtende. Det kan derfor være interessant å diskutere om mediene og bransjeorganisasjonene sammen skal ta et initiativ overfor Facebook for å forklare hvordan vi tenker, sier hun.