NRK Meny
Normal

– Få branner av dette omfanget de siste 100 år

Flatanger/Trondheim (NRK): Historiker mener Flatanger-flammene kan ha slukt flere hus enn noen brann siden krigens dager i Norge.

Flatanger

•Brannen spredte seg i løpet av natta utover halvøya der den starta. De 33 fastboende på halvøya ble evakuert natt til tirsdag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Gaute Losnegård

Historiker Gaute Losnegård mener brannen i Flatanger er spesiell i historisk sammenheng, fordi såpass mange hus ser ut til å være ramma - uten at det er snakk om brann i tett trehusbebyggelse.

Foto: Marianne Furevikstrand

Politiet anslo tirsdag kveld at rundt 90 hus er brent ned i Flatanger. Da var brannen ennå ikke under kontroll.

– Det kan se ut som at brannen i Flatanger er noe av det verste som har skjedd i Norge siden krigen når det gjelder antall hus ramma i branner, sier historiker og forfatter Gaute Losnegård til NRK.

Losnegård har skrevet boka «Norske ulykker og katastrofer».

– I de siste hundre åra har det vært få branner av omfanget man nå ser i Flatanger, sier han.

Losnegård tenker samtidig på brannen i den gamle trehusbebyggelsen i Lærdal for kort tid siden.

– Det er nesten utrolig at man skal få to sånne branner på kort tid. Jeg ga ut boka mi om katastrofer for bare noen måneder siden, og plutselig skjer så dramatiske ting så kort tid etterpå. Det er…overveldende, sier han.

– Spesielt når det ikke skjer i tett trehusbebyggelse

Han ser på brannen i Flatanger som spesiell i norsk katastrofehistorisk sammenheng.

– De største brannene skjer gjerne i tett trehusbebyggelse, men slik er det jo ikke i Flatanger. Det gjør denne brannen veldig spesiell, sier han til NRK.

– Sånt kan man ikke fatte før man har vært der

Thor Amundsen

Thor Amundsen har 49 års fartstid i brannvesenet. Han kan ikke huske branner som har tatt like mange hus som i Flatanger.

Foto: Privat

Thor Amundsen, tidligere brannsjef i Størdal, har 49 års fartstid som brannmann. Han har vært i brannvesenet i Nord-Trøndelag i 37 år av disse.

– Jeg tror ikke vi har hatt en så omfattende brann i Norge siden krigen, når det kommer til antall berørte bygninger, sier han til NRK.

Han og flere historiekyndige fra Nord-Trøndelag som NRK har snakka med viser til branner i Namsos og i Steinkjer under krigen for å finne sammenligninger.

Amundsen har dermed ikke jobba med tilsvarende branner, men har vært ute på flere store.

– Sånt kan man nesten ikke fatte og ta innover seg før man har vært der i slokningsarbeidet sjøl. En vanlig brann takler man ganske greit, men så omfattende som de driver med nå – det er en helt håpløs situasjon. Man får bare håpe vinden løyer, sier Amundsen til NRK seint tirsdag kveld.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.