NRK Meny
Normal

– Et uuttømmelig hav av overgrepssaker

Bjørn Erik Ludvigsen i Kripos jobber daglig med overgrepssaker mot barn, og sier det føles som å øse havet for vann.

Overgrepsbilder politi

Ifølge Kripos har mengden og tilgangen til informasjon som omhandler seksuelle overgrep mot barn blitt betydelig større de senere årene.

Foto: NRK

Nylig ble det kjent at fem menn i Sør-Trøndelag er pågrepet og siktet for besittelse og deling av overgrepsmateriale av barn. I tillegg er en person pågrepet for overgrep i et annet politidistrikt.

Politioverbetjent Bjørn Erik Ludvigsen

Politioverbetjent i Kripos, Bjørn Erik Ludvigsen.

Foto: Kripos

– Det dreier seg om besittelse og deling av millioner av bilder og flere tusen filmer av barn helt ned i spedbarnsalder. Det svært grovt materiale, sier politiadvokat Marianne Høyer til NRK.

Det var Kripos som overleverte saken til politiet i Sør-Trøndelag.

– Vi bistår og videreformidler informasjon til de ulike politidistriktene og til utlandet. Vi jobber hele dagen, hver dag hele uka. Det er en evig runddans av materieale, sier politioverbetjent Bjørn Erik Ludvigsen ved seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

Det er veldig lite av det politiet driver med som er veldig hyggelig. Det er forskjellige grader av ondskap og djevelskap der ute.

Politioverbetjent i Kripos Bjørn Erik Ludvigsen

Større mengde

Ifølge Ludvigsen har mengden og tilgangen til informasjon som omhandler seksuelle overgrep mot barn blitt betydelig større de senere årene.

– Nå har alle smarttelefoner og kan raskt dokumentere et overgrep man begår, få det ut på internett og distribuere det til veldig mange mennesker raskt. Det er kommet anonymiseringsverktøy som gjør det veldig vanskelig for politiet og finne folkene som er i besittelse av dette materialet.

Når politiet begynner å riste i livet til en person, ransake mobiltelefonen og datamaskinen, så er det ikke uvanlig at de finner andre personer.

– Det er ikke nødvendigvis personer han eller hun kjenner i det virkelige livet, men personer de har kommet i kontakt med gjerne via internett. Det kan være basert på interesse for type overgrep eller alder på barn som man er seksuelt interessert i, sier Ludvigsen.

Internasjonal dugnad

Ludvigsen sier mange miljøer på internett er veldig lukkede og krever at de som vil ha innpass gjør ting politiet ikke lovlig kan gjøre.

– Det gjør det veldig vanskelig for oss å bli medlem. Andre land har andre regler og kan bidra med materiale og kjøpe seg inn i miljøene. Desom de finner nordmenn, så deler de informasjonen med oss.

Ludvigsen jobber sammen med 8-10 kollegaer. De skulle gjerne vært flere.

– Vi har flere saker enn vi klarer å håndtere. Vi er veldig glade når vi finner og kan identifisere barn og stanse overgrep. Så må vi glemme så raskt vi kan alle barna vi ikke klarer å finne.

Fem menn i Sør-Trøndelag er pågrepet og siktet for besittelse og deling av overgrepsmateriale om barn.

SE VIDEO: Politiadvokat Marianne Høyer om overgrepsbilde-saken i Trondheim.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25