– Et trist skue å komme til i dag

RINGVE MUSEUM (NRK): Direktøren for Ringve museum og brannsjefen i Trondheim var tirsdag på befaring i det brannskadde museet. Videre hjelp til skadevurdering må kanskje hentes inn fra utlandet.

På befaring

PÅ BEFARING: Direktøren ved Ringve museum Ivar Roger Hansen, synes tirsdagens møte med det brannskadde bygget var tøft.

Foto: Stein Lorenzen / NRK

– Akkurat nå ser det ikke bra ut. Det er en del vannskader, aske og ødelagte instrumenter, sier brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen til NRK.

Fasaden på hovedbygningen i musikkmuseet er sterkt preget av gårsdagens brann. Mannskaper fra brannvesenet måtte slå hull i taket og rive vekk planker for å få kontroll på brannen. Politiet har holdt vakt ved bygget i hele natt.

Kunne blitt overtent

Selv om brannen forårsaket store skader, tror brannsjefen at brannen fort kunne fått et langt verre utfall enn det den gjorde. Han er fornøyd med innsatsen til både de ansatte ved Ringve Museum og brannvesenet.

– Når det først har skjedd en slik katastrofal hendelse, mener jeg man må kunne si at det totalt sett har gått ganske bra, sier han.

Torbjørn Mæhlumsveen oppsummere dagen etter brannen på Ringve Museum.

I dag var brannsjefen på befaring i det brannskadde museumsbygget.

Mæhlumsveen mener vanntåkeanlegget har fungert tilfredsstillende. Anlegget har kun slått ut i rommene der det har vært rundt 150 grader. Dermed ble store deler av bygget spart for vannskader.

Utenlandske eksperter

Direktøren ved Ringve museum Ivar Roger Hansen, synes tirsdagens møte med det brannskadde bygget var tøft. Det har blitt en del tårer for de ansatte ved museet.

Direktør Ivar Roger Hansen

Ringve Museum på muligens hente inn hjelp fra utlandet.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

– Det var et trist skue å komme til i dag. Nå forstår jeg fullt ut hva det er som skjedde i går, sier direktøren til NRK.

De ansatte ved Ringve Museum jobber nå med å få oversikt over hvor store skadene er på instrumentene og møblene som befant seg på museet. Arbeidet med å få ut alt av gjenstander foregår fremdeles.

Hjelp til skadevurdering og reparasjoner av museumsgjenstandene må muligens hentes fra utlandet.

– Det er sannsynlig at vi må hente inn folk med spesialkompetanse fra utlandet. Det er lite av denne type kompetansen i Norge, sier han til NRK.

Brannårsak fremdeles ukjent

Årsaken til brannen er fremdeles ukjent. I dag skal krimteknikere forsøke å få svar på hva som har skjedd. Brannsjefen tror de snart vil få nærmere svar.

– Fra det vi kan se er det rimelig åpenbart at brannen må ha startet et stykke ned i bygget, sier brannsjefen.