NRK Meny

– Et enormt nederlag for Reitan

Varehandelekspert kaller Coops oppkjøp et enormt nederlag for Rema 1000-topp Ole Robert Reitan.

Ole Robert Reitan og Svein Fanebust

VINNER OG TAPER: Varehandelekspert Odd Gisholt mener Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan har gått på et solid nederlag når Coop og Svein Fanebust (t.h.) nå kjøper Ica.

Foto: NRK

Kilde: NTB / NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Coop Norge har inngått avtale om å kjøpe aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner.

Odd Gisholt
Foto: Handelshøyskolen BI arkiv

– Dette er en seier for Coop og et voldsomt nederlag for Reitan, sier Odd Gisholt, som er fagsjef for varehandel ved Handelshøyskolen BI, til E24.

Gisholt sier til nettavisen at Reitans Rema 1000 også har ønsket å kjøpe Icas norske virksomhet.

– Det har de åpenbart ikke lykkes med, sier han.

– Mindre konkurranse

Coops kjøp gjelder ICAs dagligvarevirksomhet i Norge, bestående av 553 butikker innenfor kjedene ICA Supermarked, Rimi og Matkroken.

Konkurranstilsynet har ikke gitt noen forhåndsgodkjenning til Coops oppkjøp av Ica. Dersom tilsynet godkjenner oppkjøpet, faller Rema 1000 fra andre til tredje største dagligvareaktør i Norge.

– Det vil bli mindre konkurranse i dagligvaremarkedet, mener Gisholt.

Konkurransetilsynet kan ikke svare på om det er skadelig for forbrukerne at fire store aktører blir til tre.

Reitan ikke bekymret

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan på sin side, sier han ikke er bekymret for oppkjøpet.

– Det blir ikke store forskjeller i markedsandeler mellom oss og Coop, så det skal vi klare å ta igjen, sier Reitan til NTB.

På landsbasis hadde Coop og ICA Norge ved sist årsskifte en markedsandel på henholdsvis 22,7 prosent og 11,1 prosent. De øvrige store dagligvarekjedene i Norge er NorgesGruppen med en markedsandel på 39,3 prosent og Rema 1000 med en andel på 23,1 prosent.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.