Hopp til innhold

– Er glad Frp ikke har innflytelse

Per Sandberg er glad partiets hans ikke har noen innflytelse i saken om kampflybase.

Per Sandberg

Per Sandberg er glad for at Frp ikke har innflytelse i saken om kampflybasen.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen kjemper for at Bodø skal beholde kampflyene, og vil ha en omkamp neste høst.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

For Fremskrittspartiet har gått inn for en delt løsning mellom Ørland og Bodø, og nå ønsker Frps Jan Arild Ellingsen fra Nordland en omkamp om saken hvis partiet kommer i regjering etter neste års valg.

– Et dårlig vedtak

– I denne saken har Frps stortingsgruppe fattet et dårlig vedtak. Uavhengig av hva Ellingsen måtte mene, er det bare Frp som har falt ned på delt løsning mellom Ørland og Bodø. Så dette er en ikke-sak når vi går inn i en borgerlig regjering neste år, sier Sandberg til NRK.

Sandberg er opprinnelig fra Levanger, men representerer nå Frp i Sør-Trøndelag på Stortinget.

Og nettopp politikerne på Stortinget skal denne måneden vedta den framtidige organiseringen av Forsvaret. Der går det fram at Ørland skal bli landets hovedbase for kampfly. Det betyr en stor utbygging på Ørland, og etter hvert en nedbygging av Bodø. Vedtaket vil bli fattet med stort flertall, og bare Frp er imot.

Ønsker seg omkamp

I Nord-Norge jobbes det nå med å få til en omkamp etter stortingsvalget neste høst. Men Per Sandberg vil ikke ha noen omkamp hvis partiet havner i regjering.

– Utspillet fra Jan Arild Ellingsen må oppfattes som et lokalt valgkamputspill. Vår stortingsgruppe har fattet et vedtak som jeg er sterkt imot. Det er heller ikke gjort noe vedtak om en omkamp etter valget neste høst, sier Sandberg.

Per Sandberg har lang fartstid i Fremskrittspartiet. Han har sittet på Stortinget siden 1997, og han er i dag første nestleder i partiet.

– Dette er uakseptabelt

– Ellingsen må gjerne prøve å profilere seg lokalt, men dette er uakseptabelt. Det er gjort et dårlig vedtak i Frp, og har jeg tillatt meg å si at jeg er glad for at vi ikke har noen innflytelse i denne saken, sier Per Sandberg.

Hvis Fremskrittspartiet kommer i regjering etter stortingsvalget neste år, er det andre saker som skal prioriteres.

– Det er helt andre saker Fremskrittspartiet skal ha som kampsaker når vi går inn i regjering. Alle de andre partiene ønsker Ørland som kampflybase, og da må vi akseptere det, sier han.

Høyre ønsker ikke omkamp

Ine Marie Eriksen Søreide

Ine Marie Eriksen Søreide ønsker ikke omkamp i saken om kamflybasen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Heller ikke Høyre ønsker noen ny kamp om flybasen.

– Høyre er klar på at Ørland blir hovedbase, og det vil ikke bli noen form for omkamp, sier leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre.

Hun sier vedtaket fra Stortinget blir stående.

– Uansett hvem som kommer i regjering etter valget i 2013, blir vedtaket om Ørland stående. Men når det gjelder spørsmål om en fremskutt base i Nord-Norge, kan det bli en ny vurdering når og hvis den tid kommer. Men dette kan vi ikke si noe mer om nå, sier hun til NRK.