NRK Meny
Normal

– En ukultur ved Namsos Taxi

Aktor Amund Sand mener det har vært en ukultur ved Namsos Taxi gjennom flere år. Mandag startet rettssaken mot tre drosjeeiere som er tiltalt for grovt bedrageri mot Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Namsos Taxi

Drosjeeierne i Namsos skal ha fått utbetalt 462.000 kroner for mye for skolekjøring i årene 2011 til 2013.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Amund Sand

Politijurist Amund Sand er aktor i straffesaken mot drosjeeierne i Namsos.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I løpet av to skoleår, fra 2011 til 2013, skal ni drosjeeiere i Namsos ha fått utbetalt 462.000 kroner for mye i skolekjøring fra Nord-Trøndelag fylkeskommune.

De fleste drosjeeierne i Namsos har akseptert straff og betalt sine bøter. Men ingen av de tre tiltalte i saken mener de har gjort noe galt.

– Vi mener de krevde for mye betaling for kjøring av skoleelever i løpet av to skoleår. Jukset gikk ut på at de tok kundetakst før eleven satte seg inn i bilen, forklarte aktor Amund Sand da rettssaken startet mandag morgen.

Sand mener også det har eksistert en ukultur i taxiselskapet gjennom flere år.

– Da Helse Nord-Trøndelag gikk gjennom bruken av taksametre ved drosjene i Namsos for noen år siden, viste det seg at de hadde betalt over en million kroner for mye til selskapet, fortalte Amund Sand under mandagens rettssak.

Den gangen ble det ikke reist tiltale mot drosjeeiere i Namsos, men pengene måtte betales tilbake.

Flere bøter

Når det gjelder skolekjøringen har samtlige ni løyvehavere i Namsos Taxi fått en foretaksstraff på 30.000 kroner. Fem har akseptert straffen de har fått, tre er tiltalt i denne rettssaken, og for den siste er ikke saken ferdig behandlet ennå.

Totalt var 24 personer og foretak mistenkte i saken, men for seks av disse er sakene henlagt. Seks eiere har fått personlig straff med bøter på mellom 12.000 kroner og 25.000 kroner.

Men de tre drosjeeierne som er tiltalt mener de har handlet i god tro.

– Vi tolket bare regelen at vi skulle kjøre på en takst. Jeg vil ha saken ut av verden, og jeg regner med at de tror på det vi sier. Det er ille å bli beskyldt for å være kjeltringer, når vi ikke har gjort noe, mener en av drosjeeierne, Ronald Juliussen.

– Har misforstått

Forsvarsadvokat Trond Peder Nilsen

Advokat Trond Peder Nilsen mener drosjeeierne misforstod instruksjonen fra Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Foto: Frank Almås / NRK

Ifølge advokatene til de tre tiltalte vil mye av rettssaken handle om hva de tre har forstått av regelverket, og hva de burde ha forstått.

– Vi mener at drosjeeierne har forstått tekstplakaten, men de har misforstått den instruksjonen de har fått om hvordan de skulle forholde seg til Nord-Trøndelag fylkeskommune, sier Juliussens forsvarer, advokat Trond Peder Nilsen.

– Vi vedkjenner at det er gjort feil, men dette ble rettet på da de ble gjort kjent med det. Vi mener også at Nord-Trøndelag fylkeskommune kunne ha stoppet dette mye tidligere. De skal ha blitt gjort kjent med saken allerede i juni 2012, og kunne ha gjort noe med det allerede da. Saken ble først anmeldt ett år senere, sier Nilsen til NRK.

Hadde lederverv

Påtalemyndigheten har valgt å ta ut tiltale mot de tre drosjeeierne fordi de i tiden rundt 2011 styrte Namsos Taxi gjennom verv som daglig leder, styreleder og styremedlem.

– De har gjennom sine verv påvirket de andre til også å få utbetalt for mye betaling for skoleskyss i løpet av de to skoleårene, forteller aktor Amund Sand.

Bedrageriet ble avslørt da en annen av drosjeeierne i Namsos rapporterte saken inn for Nord-Trøndelag fylkeskommune. Vedkommende slapp straff fordi han rapporterte saken.

Det er satt av fem dager til behandlingen av straffesaken mot de tre drosjeeierne som alle er i 40- og 50-årene. Grovt bedrageri har en strafferamme på seks års fengsel.