Hopp til innhold

– En ren hevnaksjon

Brasil-saken har fått sin første rettssak – i Steinkjer.

Video Brasil-saken i Inntrøndelag tingrett

Edvardsen, Kristiansen og Birkeland foran. Bak fra venstre- tre av de andre som har saksøkt Sverkmo: Odd Vegard Kolstad, Ove Kolstad og Frode Kristiansen.

Arvid Birkeland.

Arvid Birkeland har fått utreiseltillatelse fra Brasil for å vitne da søksmålet mot Alf Jostein Sverkmo kom opp i Inntrøndelag tingrett onsdag.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Saksøkte Alf Jostein Sverkmo til venstre og hans advokat Bertil Smalås i Inderøy tingrett.

Saksøkte Alf Jostein Sverkmo til venstre og hans advokat Bertil Smalås.

Foto: Kari Sørbø / NRK
Inderøy tingrett

Den første rettsavgjørelsen i Brasil-saken vil falle her i Inntrøndelag tingrett.

Foto: Mette Moslet Kjesbu. / NRK

– Årsaken til at Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland havnet i politiets søkelys i Brasil var en ren hevnaksjon fra en tidligere forretningspartner.

Det sa advokat Eirik Edvardsen, da rettssaken startet i Inntrøndelag tingrett onsdag.

Edvardsen er prosessfullmektig for i alt seks personer som har saksøkt Alf Jostein Sverkmo (41) for ærekrenkelser og krav om erstatning, som førte til den såkalte Brasil-saken.

Les også: Birkeland hjemme etter fire år

Gikk til politiet

Edvardsen viste til flere avisoppslag der Sverkmo uttalte seg negativt om forretningene til saksøkerne.

Dette skjedde etter at Sverkmo ble kastet ut av selskapet til Kristiansen, der Sverkmo eide 20 prosent av aksjene.

Etter at Sverkmo ble kastet ut av selskapet Blue Marlin Group i 2005, gikk han til politiet i Brasil og fortalte om det han mente var ulovlige forhold i selskapet, med påståtte band til kriminelle nettverk, deriblant medlemmer av B-gjengen som hadde etablert seg i Natal.

– Det var hvitvasking av penger

Når det gjelder ærekrenkelsene som saksøkerne mener Sverkmo har kommet med, viser Edvardsen til erklæringer som saksøkte ga i avhør hos politiet i Natal.

Der sier Sverkmo blant annet om selskapet som ble opprettet i Norge for å selge leiligheter i Natal at: " Ble bare brukt som fasade for ulovlige transaksjoner".

I erklæringen gjentar også Sverkmo at han ble truet av Trygve Kristiansen til å skrive under på papirer som han ikke forstod innholdet i.

I retten ble det også avspilt video av dommeravhør i Brasil av Sverkmo november 2008.

Han ( Kristiansen red, anm) skulle ta meg med på en jungeltur som jeg aldri skulle komme meg(levende) fra...., sier Sverkmo på dommeravhøret .

– Hvilken illegal business var det han (Kristiansen red. anm) drev, spør dommeren.

– Det jeg har fått hørt senere var en del transaksjoner av penger ut av landet som ikke var bra, svarer Sverkmo i videoavhøret.

Litt senere i avhøret, som gikk over to dager sier han: – Det var hvitvasking av penger. Sverkmo gjentar også truslene han mener Kristiansen kom med om en "jungeltur".

Krever 20 millioner

Trygve Kristiansen krever erstatning for tapte inntekter, før og i framtida, på inntil 20 millioner kroner fra Alf Jostein Sverkmo.

Prosessfullmektig for Kristiansen, Eirik Edvardsen, viste i retten blant annet til at 13 leiligheter i Natal i Brasil ikke var solgt da politiaksjonen kom i 2007.

Edvardsen anslo i retten verdien på leilighetene til sju-åtte milllioner kroner.

Trygve Kristiansen investerte også 2,4 millioner i et rekeklekkeri, som heller aldri ble satt i drift før brasilianske myndigheter tok beslag i det. Senere er klekkeriet rasert, viser bilder som Edvardsen la fram i retten.

En seilbåt som Kristiansen kjøpte i 2005 for 1,3 mill kroner var tenkt brukt til turisttrafikk. Her sa Edvartsen at Kristiansen hadde forventet en inntekt per uke på 74.000 kroner.

Avviser alle krav om erstatning

Alf Jostein Sverkmo skjøt inn 250.000 kroner i Blue Marlin Group, og eide ca 9 prosent av aksjene.

Uenigheten som oppstod i 2005 skyldes at Sverkmo kritiserte virksomheten, sa Sverkmos prosessfullmektig Bertil Smalås i sitt innledningsforedrag.

Sverkmo godtok å overføre aksjene til de andre i selskapet, forutsatt at han fikk tilbake pengene han hadde investert.

I retten viste også Smalås til at Sverkmo allerede i desember 2004 skriftlig ga uttrykk for at han ville overføre aksjene sine og dermed gå ut av selskapet Blue Marlin Group. Dette skjedde altså før Kristiansen innkalte Sverkmo til møtet i januar året etter, som ifølge ham endte med trusler fra Kristiansen.

– Foranledningen til politiaksjonen Operasjon Paradis i mai 2007 var ikke Sverkmos uttalelse, i alle fall ikke alene, sa Smalås.

Han viser til at brasilianske myndigheter kontaktet norske Økokrim for å få opplysninger om nordmenns forretninger i Natal. Det var rapportene fra Økokrim som førte til pågripelsene, viste Smalås til i retten.

Samordnet politiaksjon

Arvid Birkeland og Trygve Kristiansen ble arrestert i en politiaksjon for fire år siden,i en aksjon som ble samordnet mellom politiet i Brasil og politiet i Oslo.

De ble anklaget for organisert kriminalitet.

Mistanken gikk ut på at så mye som 500 svarte millioner kroner kunne ha blitt hvitvaska. Både Birkeland og Kristiansen har fra første dag benektet alle anklager mot seg.

Birkeland har slitt med å få fram sitt syn på saken, og har lagt fram omfattende dokumentasjon om hvem han er og alt han eier.

300.000 kroner i forlik

I mai 2007 skrev Trønder-Avisa om en eventuell forbindelse mellom Brasilsaken og en bryggebrann i Trondheim. Dette førte til at avisa måtte inngå et forlik de involverte i Brasilsaken, blant andre Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland.

Inntil i dag har størrelsen på forliket vært hemmelig, men i Inntrøndelag tingerett i dag kom det fram at Trønder-Avisa betalte 300.000 kroner til de brasilinvolverte som mente avisen hadde trykket uttalelser som skadet dem og forretningsvirksomheten deres.

Avisa bygde saken opp om et intervju med dagens saksøkte, Alf Jostein Sverkmo.

Fikk husarrest

Etter arrestasjonen og varetektsfengslingen har Birgkeland fått husarrest i Brasil.

Birkeland har tidligere søkt om utreisetillatelse til Norge to ganger uten å få det. Det at han nå får reise tar han som et tegn på at saken går rette veien.

– Jeg er innstilt på at det vil til å ta tid, sier han.

Norske Økokrim sa allerede for to år siden at ingenting tyder på at Birkeland har hvitvaska penger i Brasil.

Økokrim har fått myke kritikk i denne saken. De har blant annet blitt anmeldt av advokat John Christian Elden.