NRK Meny
Normal

– En kulturskatt har gått tapt

Styrelederen for Bøndernes Hus, som eier hele det brannrammede kvartalet i Holstveita, er sjokkert over at Trondheims eldste pub har gått tapt.

Johan Arnt Elverum

Styreleder i Bøndenes Hus Johan Arnt Elverum er sjokkert over at byens eldste pub har brent ned. Bøndernes Hus eier hele kvartalet hvor brannen brøt ut.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Brannen i Midtbyen startet mest sannsynlig på Trondheims eldste pub, Kieglekroa. Bøndenes Hus eier hele kvartalet hvor flere av byens trebygg ligger, og styreleder Johan Arnt Elverum er glad for at ikke flere bygg gikk tapt.

– Det verste er at et klenodium som Kieglekroa har brent ned. Men det ser ut som de har klart å begrense flammene,og det er jo positivt, sier han til NRK.

LES: Politiet mener de har tatt gjerningspersonen

– Tragisk

Kieglekroa

Brannen i Trondheim var godt synlig, og etter hvert fikk brannvesenet kontroll over brannen som startet natt til fredag.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Kieglekroa hadde opprinnelig adresse Holstveita 1, men har i dag adresse Kongens gate 30. Ifølge sine egne hjemmesider er de Trondheims eldste pub.

Stedet er et populært treffsted, med gamle, robuste trebord, benker og en kjeller fra senest år 1650. Stedet er også kjent for å tilby det nederlandske spillet "sjoelbak".

I 1962 kastet Per Borten den første kulen på kjeglebanen. i 1965, kun tre år senere ble Borten statsminister, en stilling han hadde frem til 1971. Den politiske linken har blitt opprettholdt også senere, og puben er fortsatt er et populært møtested for mange av bystyrerepresentantene etter bystyremøtene.

– Heldigvis har det ikke gått menneskeliv tapt, men dette er uansett tragisk. Trondheims eldste pub har gått tapt, sier Elverum.

Ble vekket av datteren

Brannen ble oppdaget klokken fire natt til fredag. Trøndelag brann- og redningstjeneste rykket ut med alt tilgjengelig mannskap og kjempet mot flammene i timevis. Først i halv åttetiden hadde mannskapene kontroll, og en halvtime senere var det slokket.

– Jeg hørte ikke noen ting før min datter kom og vekket meg i sekstiden. Jeg ante ingenting om omfanget og jeg fryktet det verste. Det er mange verneverdige bygninger som ligger der. Heldigvis gikk det relativt bra, sier Elverum.

Ove Engen

Ove Engen er en av beboerne som ble evakuert under brannen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

LES: Hørtes ut som fyrverkeri

– Heftig regn av ild

Ove Engen og samboeren var en av over 100 personer som ble evakuert i forbindelse med brannen.

–Jeg våknet av lyder som hørtes ut som fyrverkeri. Da jeg trakk vekk gardinene, så jeg at hele veggen var rød og jeg kjente igjen lyden av bål. Jeg løp opp for å vekke min samboer, som fortsatt lå å sov i andreetasjen, sier Ove Engen

– Jeg så taket på Kieglekroa som sto i flammer og et heftig regn av ild som stod oppover. Det var med skrekkblandet fryd at jeg merket at det ikke var vårt tak som hadde tatt fyr, fortsetter Engen.

Fraktet til Royal Garden Hotell

I morgentimene fredag befinner Engen og samboeren hans seg på Royal Garden Hotell, sammen med andre evakuerte fra Thon Hotel Prinsen og personer fra nærliggende bygninger.

– Vi løp frivillig ut av leiligheten og ble stående på gaten for å se på brannen. Vi ble deretter fraktet med buss til Royal Garden, sier Engen.