NRK Meny
Normal

– Idretten har gjort en kjempedårlig jobb

AP-ordfører i Trondheim, Rita Ottervik håper IOC-pampene lærer av den norske OL-prosessen. Tidligere Høyre-ordfører Marvin Wiseth synes idretten har gjort elendig jobb.

Marvin Wiseth leder Trondheims søkerprosess

Marvin Wiseth ledet Trondheims søkerprosess for OL i 2018. Han synes Idretts-Norge har gjort en elendig jobb med å skape interesse for Oslo-OL i 2022.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Onsdag kveld ble det klart at det ikke blir noe Oslo-OL.

Tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth skrev i forrige uke en kronikk i Adresseavisen hvor han etterlyste raushet i OL-debatten. Han er likevel ikke overrasket over at det ble et nei, men synes Idretts-Norge har gjort en elendig jobb med å skape interesse.

– Vi har jo sett at de ikke har noen god sak. Jeg synes faktisk at idretten har gjort en kjempedårlig jobb. Når de ikke klarer å få idrettsledere til å se poenget med OL, da har vi et problem. Hvordan den forankringen har skjedd, det begriper jeg ikke, sier Wiseth til NRK.

Wiseth er ikke sikker på at Norge kommer til å bruke så mange av milliardene de har lovet på nye idrettsanlegg.

– Jeg er ikke så sikker på at det dukker opp så veldig mange milliarder til idrettsformål, så lenge har jeg vært med i gamet, sier den tidligere ordføreren.

LES: Heiberg: – Stemningen snudde etter sørgebånd-saken

Håper det fører til diskusjon

rita ottervik ordfører

Rita Ottervik håper at onsdagens OL-nei kan skape diskusjon

Foto: Melgård, Ole Morten / NTB scanpix

Nåværende Ordfører i Trondheim Rita Ottervik håper at Høyres OL-nei kan skape diskusjon og debatt, slik at det som av mange har blitt omtalt som et "pampevelde" kan ta slutt.

– Jeg håper det fører til en diskusjon i IOC om å få OL tilbake i folkelige former, sier Rita Ottervik.

LES: Nei-siden i Høyre: – Vi skal ikke hovere

Var delt på midten

Høyres stortingsgruppe var delt på midten og ønsket ikke å gi noe OL-råd til regjeringen. Dermed trakk Oslo kommune søknaden om statsgaranti. Dette mener Høyre-topp i Trondheim Yngve Brox er fornuftig. På sin Facebook-profil skriver han følgende.

Yngve Brox

Høyres Yngve Brox tror det var fornuftig å si nei.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

– Dette var lurt og fornuftig. Håper IOC tar signalet, skriver Brox.

Han får støtte fra fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik som skriver dette på sin side.

«Takk til alle som har bidratt med argumenter, fakta, engasjement og innspill. Det nytter å si ifra! Ingen demokratiske land vil arrangere Vinter-OL. Nå må IOC reformere seg, slik Thorvald Stoltenberg sier. Men det er nå kampen for breddeidretten starter. Vi trenger er kraftig satsing på anlegg over hele landet. Slik skaper vi lek, glede, vennskap og nye paralympiere og olympiere i framtida!»

LES: Flere idrettsprofiler triste over OL-nei

Gjør ingenting med VM-planene

I 1997 arrangerte Trondheim VM i nordiske grener. I 2021 kan ski-sirkuset komme tilbake til byen.

Onsdagens nei til OL gjør derimot ikke noe med Trondheims sjanser til å få VM.

– Vi kommer til å ha det første hovedkomite-møtet for VM i løpet av oktober, og er godt i gang med å forberede søknaden som skal inn i mai til neste år, sier ordfører i Trondheim Rita Ottervik.

Det eneste alternativet

Hun forteller at Trondheim er det eneste alternativet for Norge til å arrangere VM i 2021.

– Vi er skiforbundets eneste kandidat til å få VM neste gang det kommer til Norge. Vi er enige med de om at vi skal jobbe sammen mot det, sier Ottervik.