NRK Meny
Normal

– En fordel med lokal toppsjef i Salmar

Avtroppende Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer mener det er en fordel om hans etterfølger har base på Frøya og har god kjemi med gründer Gustav Witzøe.

Leif Inge Nordhammer

GIR SEG SOM SALMAR-SJEF: Leif Inge Nordhammer

Foto: NRK

Nordhammer varslet nylig at han trekker seg fra jobben som administrende direktør i oppdrettsselskapet Salmar etter 15 år i jobben.

Spekulasjonene om hvem som skal overta den viktige jobben i trøndersk oppdrettsnæring har siden gått høyt både i næringa og i media.

– Salmar har hovedkontor på Frøya og jeg tror det vil være en fordel at en sånn person er på plass der det skjer. Det er mange andre egenskaper som skal være på plass hos en toppleder, men å være på plassen vil være en fordel, sier Nordhammer til NRK.

– Vil det være en fordel om vedkommende også går godt sammen med Gustav Witzøe?

– Det er nok fortsatt viktig så lenge man har en aktiv eier slik Gustav er. En gründer har sine særpreg, men med dialog og gode løsninger så er jeg sikker på at det vil gå bra, sier Nordhammer

– Lov å gå litt lei

52-åringen er selv bosatt med familien på Frøya og har vært med å utvikle Salmar fra en liten gründerbedrift til Trøndelags største børsnoterte selskap.

Sentrale aktører i oppdrettsnæringa NRK har vært i kontakt med mener Salmar aldri hadde vært den suksessen den er i dag uten Nordhammer ved roret. Likevel velger han nå å trekke seg.

– Jeg har vært toppsjef i Salmar i 15 år og har du et vinnerinnstinkt og alltid et ønske om å være best så kan det være krevende. Det er lov å gå litt lei og akkurat nå har jeg valgt å prioritere litt annerledes enn Salmar.

Søkkrik på lakseeventyret

Salmar har vært en økonomisk suksesshistorie og er nå verdt over fem milliarder kroner på Oslo børs.

Selv står 52-åringen oppført med en formue på nesten 175 millioner kroner i de nylig offentliggjorte skattelistene.

Selv mener han pengene aldri har vært drivkraften.

– Det at man har tjent gode penger er noe som bare har kommet. Det har ikke vært fokuset vårt. Fokuset har vært å skape noe for kysten. Å skape arbeidsplasser er det som har vært drivkraften for oss i Salmar, sier Nordhammer.

Aktiv høstferie

Nordhammer har de siste dagene gjort ett forsøk på å ha høstferie i Trondheim, men mye tid til familien har det ikke blitt.

Torsdag kveld ble avtalen om oppkjøpet av drøyt 20 prosent i oppdrettsselskapet Bakkafrost på Færøyene sluttforhandlet.

– Det at vi brukte en halv milliard på å kjøpe oss opp i Bakkafrost på Færøyene viser at Salmar går videre. Jeg skal stå løpet ut inntil ny person er på plass, så blir det sikkert mer tid til familien når jeg slutter i Salmar, sier Nordhammer.

Leif Inge Nordhammer er fredagsgjest i NRK MidtNytt klokken 1840.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.