– Kan være mer enn ett fenomen

Hessdalen i Sør-Trøndelag er blitt kjent for sine mange UFO-historier. 30 år har gått siden den første observasjonen, men ingen vet hva det er.

UFO Hessdalen.

Dette bildet ble tatt i Hessdalen, men ingen kan si hva det er.

Aspås

Jon Arvid Aspås prøver å forklare hva han har sett på himmelen: – Det var tre lys som bevega seg i alle retninger, sier han.

Foto: Jørn Haudemann Andersen/NRK

– En av de historiene som alltid har fascinert meg, kommer fra Hessdalen i Trøndelag. Det var først på 80-tallet, da tre kamerater kjørte scooter i dalen, at de observerte eggformede gjenstander som fløy gjennom lufta, sier Arnulf Løken i UFO Norge.

Helt siden tidlig på 1980-tallet har Hessdalen vært noe helt for seg selv når det gjelder UFO-observasjoner.

Mange rapporter har kommet derfra, og lysfenomenet lokka etter hvert til seg forskere fra høgskolen i Østfold.

– Flere lys som bevega seg

Jon Arvid Aspås er født og oppvokst i Hessdalen. En januarkveld først på 80-tallet fikk han ei opplevelse inni fjellet, sammen med to kjenninger.

– Det så ut som gjenstandene fløy bortover mot fjellene og at de etterhvert landa et sted der inne, sier Aspås.

Aspås og noen kompiser kjørte etter lyset.

– Vi så to lys, men visste ikke hva det var vi så. Kanskje tenkte vi at det kunne være snøscootere, men etterhvert ble det flere lys og disse begynte å bevege seg mot hverandre. Vi forstod fort at det ikke dreide seg om kjøretøy, sier han.

Mener de så en flygende gjenstand

Jon Arvid Aspås sin sambygding, Bjarne Lillevolden, var også med denne januarkvelden. Han bekrefter kompisens observasjoner.

– Lysene både blinka og bevegde seg opp og ned, sier Lillevold. Det var spente karer som satt der med kikkertene, kan du tro.

I lengre tid satt de der og observerte det som skjedde på himmelen, og selv mener de at gjenstandene som fløy over dem var laga av stål eller noe lignende.

– Det så nesten ut som gjenstanden hadde mange små, lysende vinduer langs siden, sier Aspås.

Finner ingen forklaring

– Det er helt sikkert at man har sett gjenstander i Hessdalen som man ennå ikke har funnet en forklaring på, sier Erling Strand, som er lektor ved høgskolen i Østfold.

Han tok i 1983 initiativet til å undersøke lysfenomenene i Hessdalen på vitenskapelige premisser. Han sier at det kan dreie seg om mer enn ett fenomen.

– Det kan være forskjellige svar på dette. Det er en mulighet for at det kan være forskjellige fenomener i atmosfæren som vi fanger opp, sier Strand.

Forskere må operere i henhold til vitenskapelige kjøreregler. At fenomenet i Hessdalen eventuelt skulle være av intelligent utenomjordisk art, finnes ikke som vitenskapelig teori.

– Man kan ikke nekte folk å ha tanker. Jeg har selv hatt en del opplevelser man kan sette spørsmålstegn ved, sier lektoren.

Video Lysglimt fra Hessdalen

VIDEO: UFO i Hessdalen.