NRK Meny
Normal

– En 40 år gammel drøm går i oppfyllelse

Søndag blir en årelang drøm virkelighet. Magne Øvrehus fra Trondheim setter kursen mot Brasil og Karibien i sin egen seilbåt, og han vet ikke når han returnerer til fedrelandet.

S/Y Pantarei på seiltur

S/Y Pantarei er klar for neste tur. Søndag starter eventyret Magne Øvrehus har drømt om svært lenge.

Foto: Privat

Magne Øvrehus

Magne Øvrehus kjøpte seilbåten S/Y Pantarei i 2008. Nå er han klar for å seile jorda rundt.

Foto: Privat

– Min kone og jeg har i mange år kjørt motorbåt langs kysten i Norge, men drømmen har hele tiden vært en jordomseiling. Nå kribler det veldig etter å komme seg av gårde, sier Magne Øvrehus til NRK.no.

På søndag setter han kursen mot Kapp Verde og deretter Brasil. Turen har vært planlagt i mange år, men det er først nå muligheten har kommet.

Tar med en haiker til Brasil

Planen var egentlig å reise sammen med kona, men slik ble det ikke. Kona til Magne fikk alzheimers i 2008, og døde i mai i fjor. Men da hadde de allerede hatt mange fine stunder i båten.

– Vi har bodd i båten, som har ligget til havn i Puerto Rico, men på grunn av tilstanden hennes kunne vi ikke reise på langtur. Men nå har jeg muligheten. Mannskapet blir litt annerledes, men det blir fint å komme i gang, sier Øvrehus.

Med seg på turen har Magne sønnen til en kompis, 19 år gamle Roy Smistad. I tillegg har de fått en forespørsel om å ta med seg en backpacker til Brasil.

– Denne gutten har som mål å sykle på alle verdens kontinenter, så han lurte på om han kunne være med til Brasil. Han er både kokk og musiker, så jeg tror vi tar ham med.

Ingen returplaner

Turen fra Puerto Rico til Brasil vil ta omtrent en måned, tror skipperen. Deretter er planen å være i Karibien i ett år.

– Etter det vil jeg seile i Stillehavet, og jeg vet ikke hvor lenge jeg vil være borte. Så lenge helsa holder og eventyrlysten er på plass, så blir jeg ute på havet, sier Trondheims-mannen.

Båten har fått navnet S/Y Pantarei og betyr blant annet «alt flyter».

– Jeg fikk inspirasjonen fra en filosof som levde før Kristi fødsel. Pantarei betyr også at alt er i evig forandring. Jeg synes det er et fint navn.

Leselektyre for Magne Øvrehus

Magne har med nyttig litteratur på langturen.

Foto: Magne Øvrehus

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.