NRK Meny
Normal

– Du kan bli så sprengt i hodet at du blir gal

Leder i Helse- og overdoseteamet i Trondheim mener studenter undervurderer virkningen av hasj, når de sier at alkohol er farligere.

hasj

Studenter ved Universitetet i Oslo mener at alkohol oftere leder til skader og ulykker enn cannabis.

Foto: MARK BLINCH / Reuters Creative

Studentene ved Universitetet i Oslo mener at alkohol er farligere enn cannabis. Holdningsendringene betegnes som dramatiske og overraskende, skriver Universitas.

Dette får lederen i Helse- og overdoseteamet, Jan Erik Skjølås, til å reagere.

Jan Erik Skjølås

– Hasj er livsfarlig, sier leder i Helse- og overdoseteamet i Trondheim, Jan Erik Skjølås.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

– De undervurderer virkningen av hasj. Hasj virker slik at du kan bli psykotisk. Det kan du bli etter bare en til to innåndinger. Du vet aldri hvem som er disponibel. Det er livsfarlig, og du kan faktisk bli så sprengt i hodet at du blir gal av det, sier Skjølås.

Hasjholdningene overrasker

Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, har forsket på rusmiddelbruk i mange år og står bak artikkelen funnene er hentet fra.

Han betegner resultatene som overraskende og sier det er første gang at alkohol bedømmes som farligere enn cannabis i norske spørreundersøkelser.

– Dette er en dramatisk endring, sier Pedersen til Universitas.

Studentene mener at alkohol oftere leder til skader og ulykker. For andre skadevirkninger rangeres cannabis og alkohol som omtrent like farlig, med unntak av mental helse hvor studentene mener cannabis er verst. Sammenlagt vurderes cannabis som litt mindre farlig enn alkohol.

Advarer

Pedersen sier det ikke er grunn til å slå alarm.

– Tvert imot. Studentenes oppfatninger minner om hva forskere har sagt i mer enn tjue år. Alkohol er temmelig farlig, og det er gledelig at studentene omsider aksepterer det. Samtidig har det blitt drevet mye uvettig skremselspolitikk mot cannabis, som de nå forstår at hviler på sviktende grunnlag, sier han.

Pedersen mener skadevirkningene av cannabis kan reduseres om bruken av rusmiddelet avkriminaliseres.

– Men hasj er knyttet til en illegal økonomi og en kraftfull subkultur. Derfor går det ofte dårligere med ungdommer som røyker mye hasj enn dem som bruker mye alkohol. Mitt råd er derfor: hold dere unna cannabisen, sier rusmiddelforskeren.