NRK Meny
Normal

– Dropp forbikjøringene i sommer

Sommeren er høysesong for trafikkulykker. Mange av disse kunne vært unngått om folk stresset ned i trafikken, tror Statens vegvesen.

Forbikjøring

Du sparer ingenting på å kjøre forbi andre, mener Statens vegvesen. De ønsker at sommerbilistene stresser ned.

Foto: Scanpix / Scanpix

Vi er mer uforsiktige i trafikken om sommeren. Så langt i år har over 53 personer blitt drept i trafikkulykker – ti av disse i juni og tre i juli. Statens vegvesen liker ikke det de ser.

Arild Hamrum-Norheim

BEKYMRET: Arild Hamrum-Norheim håper folk roer ned i trafikken fremover.

Foto: Privat

– Vi har over lengre tid hatt en opphopning av ulykker på denne tida av året. Det er tydelig at sommervarme og stress bidrar til trafikkulykker, forteller avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Nord-Trøndelag, Arild Hamrum-Norheim.

Denne statistikken gjelder ikke kun i Midt-Norge.

– Ulykker om sommeren er en tendens vi ser over hele landet. Vi i Nord-Trøndelag har registrert dette over lang tid, og juni og juli er desidert verst, sier Norheim.

LES OGSÅ:

– Ikke kjør forbi

Ulykke Røra

KOLLISJON: Torsdagsettermiddag ble det nok en kollisjon på E6.

Foto: Terje Næss

Norheim forteller at hovedårsaken til alle ulykkene er feil hos sjåføren, noe som gjør det ekstra utfordrende for dem å sette inn tiltak som faktisk fungerer. Avdelingsdirektøren har likevel en klar oppfordring til alle sommersjåfører.

– Det er viktig at å tenke over hvor lite tid du faktisk sparer på en forbikjøring. Det eneste du oppnår er å ta igjen neste bil for så å bli liggende bak den igjen og forbli like stressa, sier Norheim.

På sommeren er det ofte noe vi skal rekke, og Norheim tror det bidrar til stress hos dem som kjører bilen.

– Mye tyder på at vi har det for travelt eller ruser oss mer om sommeren. Vi blir lettere stresset når vi sitter i en full bil og vi skal nå en ferje eller et mål, sier han.

Mange ulykker

Morten Evensen

TA HENSYN: Morten Evensen ber trafikanter ta hensyn til hverandre.

Foto: Nord-Trøndelag politidistrikt

Ifølge tall fra ulykkesregisteret til Statistisk sentralbyrå skjer det om lag 9000 ulykker årlig, og tall fra sykehusene viser at det skades over 40 000 personer som følge av trafikkulykker i året.

Dette er høye tall, som politiet ønsker å gjøre noe med, forteller operasjonsleder Morten Evensen.

– Vi prøver så godt vi kan å være til stede på veiene og ha trafikkontroller, men trafikantene må selv huske på at de kjører bil. Det er lite vi i politiet kan gjøre med ukonsentrerte bilister, sier operasjonslederen.

Evensen har noen råd han håper alle sommertrafikanter følger.

– Slippe ned skuldrene, pust med magen og vis hensyn til dine medtrafikanter. Hvis alle hadde gjort det, ville sommertrafikken blitt mye mer sikker og effektiv.