Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, hamret løs på 39-åringen da hun startet påtalemyndighetens straffeprosedyre i den store dopingsaken i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Mannen som går under kallenavnet «Sjef1», har hele tiden nektet all straffskyld i saken. I retten har han påstått at han trakk seg fra all befatning med dopingmidler allerede i 2008 av frykt for politiet.
Aktorene, statsadvokat Unni Sandøy og politiadvokat Per Martin Utkilen diskuterer med advokat Harald Grape (t.v.) som forsvarer 28-åringen med kallenavnet 'Sjef2'.
Foto: Joar Elgåen / NRKAktor mener dette er bare tullprat, og hevder at han tvert imot satt som en sentral bakmann og håvet inn store penger i ytterligere fire år. Politiet avslørte nettverket og pågrep hovedpersonene i februar 2012.
– Hans forklaring står ikke til troende og det han hevder i retten er på ingen måte riktig. I 2008 bestemmer han seg for å trekke seg ut fra den aktive drifta av nettverket, og han overdrar virksomheten til 28-åringen med kallenavnet «Sjef2».
– Som motytelse får han 25.000 kroner i måneden for fortsatt bruk av det innarbeide og falske merkevarenavnet Eurpharma på dopingmidlene. Tingretten må legge til grunn utover enhver rimelig tvil at en slik avtale ble inngått, sa statsadvokaten.
– Brikkene falt på plass
Sandøy brukte lang tid på å gå igjennom en lang rekke e-poster etter 2008 der 39-åringens e-post-alias, «manimal», til stadighet dukket opp. I e-poster i 2012 ville han rydde opp i situasjonen i dopingnettverket. I 2012 opprettet han en ny, kryptert e-postadresse for å kunne diskutere politiets etterforskning av dopingsaken med «Sjef2».
Beslag fra etterforskningen av den store dopingsaken i Trondheim.
Foto: PolitietOg så sent som i februar i år fikk politiet tilgang til store mengde med hittil ukjente e-poster mellom de tiltalte. De ble utlevert fra et canadisk selskap som tilbyr en sikkerhetskodet e-posttjeneste.
– Da vi fikk se disse siste e-postene, falt brikkene på plass. I mars 2011 vises det tydelig at 39-åringen fortsatt var sentral. Her diskuterte de hvordan de skulle få opp omsetningen igjen, og han ble tilbudt å sette i gang flere alternative opplegg selv. Dette var tre år etter at han påstod at han trakk seg fullt og helt ut av dopingnettverket og hadde tatt klart avstand fra doping, sa aktor.
– Og hva skjer så? Jo, første dag her i retten etter at vi fikk e-postene, endret både 39-åringen og 28-åringen plutselig forklaring. Vi mener disse nye forklaringene ikke er troverdige, forrtsatte hun.
Satt fortsatt på toppen
Statsadvokaten mener "Sjef 1" i realiteten ble sittende igjen på toppen av dopingnettverket, selv om han hadde trådt ut av søkelyset.
– Han skulle fortsatt ha betalt, og mottok deler av utbyttet fra videre dopingproduksjon og salg. Han medvirket fysisk til fortsatt produksjon gjennom å overdra virksomheten, og han medvirket psykisk med en klar tilskyndelse: han skulle ha en del av utbyttet. Dette var en klar avtalebasert medvirkning, hevdet aktor.
– Det eneste spørsmålet vi sitter igjen med er: Hvilken posisjon er det «Sjef1» har over sin etterfølger som gjør at «Sjef2" er villig til å sette seg ned her i retten og endre forklaring? Det går ut over både hans egen troverdighet og inndragingskravet mot ham, sa Sandøy.
Aktoratets prosedyre fortsetter tirsdag, før forsvarerne overtar med sluttinnlegg onsdag og torsdag. Dommen faller tirsdag 6. mai klokken 12 i Trondheim tinghus.
Flytende dopingmidler beslaglagt av politiet.
Foto: Politiet.