Hopp til innhold

– Dette kunne gått mye verre

Det var med fjorårets storbrann friskt i minne at brannvesenet på Frøya rykka ut til lyngbrannen i går kveld.

Lyngbrann på Frøya

Det brant godt i lyngen før brannvesenet fikk slukka brannen.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Det er klart at blodpumpa settes i gang når vi får inn melding om lyngbrann nå, sier brannsjef i Frøya brannvesen, Andreas Kvingesdal.

Blåste friskt

Sent tirsdag kveld fikk brannvesenet inn ei melding om at det brant i lyngen ved Skarsvåg på Frøya. Det blåste ganske friskt og brannen spredte seg raskt.

Vinden blåste mot sørøst og brakte flammene innover på øya. Men til alt hell snudde vinden mot øst og dermed var det ingen fare for bebyggelsen.

– Det så dramatisk ut da vi kom fram. Lyngbrann gir ofte høye flammer, men vi fikk heldigvis kontroll på flammene i løpet av halvannen times tid, sier Kvingedal.

Full utrykning

Brannsjef på Frøya, Andreas Kvingedal

Brannsjef Andreas Kvingedal og resten av brannmannskapene på Frøya lærte mye om hvordan de skal håndtere lyngbrann etter fjorårets storbrann.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

En av de viktigste tingene de lærte etter fjorårets storbrann er at det er viktig å sette inn så mye folk som mulig tidlig i slukningsarbeidet. Derfor ble både brannmannskap fra Hitra, Sivilforsvaret i tillegg til den del frivillige bedt om å hjelpe til.

– Alle brannfolka på Frøya, 20 mann totalt, ble tilkalt. Vi fikk heldigvis kontroll på brannen såpass raskt at vi kunne sende tilbake de fra Hitra før de kom til stedet, sier brannsjefen.

Tilgang på nok vann var i en periode utfordrende for slukningsmannskapene.

– Det var et tjern i nærheten vi prøvde å ta vann ifra. Men den var grunn og full av gjørme som gjorde det vanskelig. Ved brannfronten var det en bekk og så fikk vi kjørt inn vann med tankbiler.

Ifølge politiet er et område på om lag 300 X 100 meter svidd i brannen. Det er foreløpig ikke kjent hvordan brannen starta.

– Vi etterforsker fortsatt saken, sier lensmannsbetjent ved Frøya lensmannskontor, Torbjørn Sørli til NRK.