– Dette er ikke holdbart

Kommunalråd Geir Waage (Ap) sier Trondheim kommune har bedt om at tilbudet for personer med cerebral parese (CP) skal bli bedre.

Geir Waage

Kommunalråd i Trondheim, Geir Waage (Ap) sier kommunen har sett flere konsekvenser av lav bemanning i det siste og ber nå om at tilbudet blir bedre.

Foto: Morten Andersen / NRK

I en Ytring til NRK skriver Helle Radmann Larsen om hvordan hennes datter på 22 år lever med sykdommen CP. Hun er ikke fornøyd med hjelpen fra Trondheim kommune, som i lang tid har vært styrt av et rødgrønt flertall.

«Ikke det at de som jobber med henne ikke gjør en god jobb. Det gjør de. Mer enn en god jobb. De er løsningsorienterte og gjør det beste ut av det meste. Det er ikke der det ligger. For nå er bemanningen så redusert at vi er på nippet til å kalle det tilbudet hun snart får, for en fare for liv og helse», skriver Radmann Larsen i NRKs Ytring.

Kommunalråden forteller derimot at bevilgninga på bo- og aktivitetssida i kommunen har økt hvert år.

– Det har ikke vært noen kutt, men tilskuddene har ikke økt nok i takt med antall personer som trenger hjelp. Derfor forstår jeg at det kan oppleves slik, sier han.

Har sett flere lignende tilfeller

«Når skal hun spise middag? Ikke når hun selv vil. Kanskje kommer hun til å være sulten klokken to, tre eller fire, men må vente til klokken seks», skriver Radmann Larsen i NRKs Ytring.

– Vi kan jo prøve å forestille oss hvor forferdelig det er å være i en situasjon hvor man trenger hjelp til å få servert mat og deretter opplever å gå sulten i mange timer. Det er ikke holdbart, sier kommunalråden.

Waage forteller at kommunen de siste månedene har sett flere eksempler på slike tilfeller.

– Det er vondt å lese dette som forelder og å prøve å sette seg inn i hvor vanskelig det må være når hjelpa ikke er tilstrekkelig, sier Waage til NRK.

Utfordrende med stram økonomi

Både i 2014 og 2015 brukte Trondheim kommune mer penger enn det som ble budsjettert.

– Dessverre er det slik at ingen kan bruke mer enn det man har til disposisjon, dermed må vi også prøve å spare inn overforbruket, sier kommunalråden.

Stram økonomi er ei utfordring i hele Kommune-Norge, mener Waage.

– Vi har et flertall i regjeringa som kutter skattene, og skatteinntektene i kommunene går ned. Det er stramme rammer og det har konsekvenser, men når det gjelder bo- og aktivitetstilbudet har vi helt eksplisitt sagt at vi er nødt til å revidere hele modellen, sier han.

I sommer har derfor kommunen bestilt en full gjennomgang av området og sagt at det må være på plass i løpet av høsten.

– Dessverre tror vi det er flere foreldre som kjenner seg igjen her. Vi er nødt til å få bedre budsjettering for å unngå at slike ting skjer, sier Waage.