NRK Meny
Normal

Vil ha håndhilsing i alle norske skoler

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener alle skolebarna i Norge bør starte dagen med å håndhilse på læreren.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen sier han gikk på en fin skole men at han ikke håndhilste på læreren sin.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Johanne Waldal (10) synes skoledagen blir bedre av at hun håndhilser på læreren når hun kommer om morgenen. Møtet i døra til femte trinn på Ila skole i Trondheim, gjør at elevene får mulighet til å si fra hvis de er lei seg. De blir roligere og lærer dermed mer på skolen.

Dette synes Torbjørn Røe Isaksen er et kjempebra tiltak.

– Jeg synes alle skoler bør ha håndhilsing. Mange skoler gjør det allerede, men dette er noe alle skoler burde ha. Det bidrar til at elevene føler seg sett og jeg tror det bidrar til mer ro og orden i klasserommet, sier Røe Isaksen til NRK.

Selv gikk Røe Isaksen på barneskolen på 80-tallet og da ble det ansett som gammeldags å håndhilse, forteller kunnskapsministeren. Nå er han strålende fornøyd med at den gode gammeldagse høfligheten er på full vei tilbake i norske skoler.

Bare gode erfaringer

Isaksen mener håndhilsingen kan gi barna trygghet og vise at læreren bryr seg og ser hvert enkelt barn. I tillegg vil det vise at læreren er sjefen i klasserommet og en person barna skal vise respekt.

– Det er ingen argumenter for å ikke håndhilse. Jeg har vært på besøk hos mange skoler som gjør det allerede og de har bare gode erfaringer. Dette er et godt tiltak, sier Isaksen til NRK.

Det er normal høflighet å håndhilse mener Isaksen, og når læreren ser barnet inn i øynene ved starten av hver skoledag vil det bli lettere å oppdage om barnet sliter med noe.

Ikke påbud, kun en oppfordring

Å vise frem de gode eksemplene er noe Isaksen tror kan bidra til at flere velger å innføre dette i sine skoler. Han tror ikke det trengs noe påbud.

– Jeg tror ikke vi trenger å instruere skolene til å gjøre dette, det er noe som må skje på eget initiativ. Når man ser de gode eksemplene er en oppfordring mer enn nok, sier Isaksen.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.