Stor lettelse ved Norske Skog på Skogn – dette betyr veldig mye

Nyheten om at det går mot en løsning for Norsk Skog blir mottatt med glede og lettelse blant de ansatte på fabrikken i Skogn.

Svein Erik Veie er tillitsvalgt ved Norske Skogs fabrikk på Skogn i Nord-Trøndelag.

Svein Erik Veie er tillitsvalgt ved Norske Skogs fabrikk på Skogn i Nord-Trøndelag. Han anbefaler aksjonærene å si ja til redningsplanen.

Foto: Karl Jørgen Marthinsen

– Det betyr kjempemye for bedriften, det betyr kjempemye for alle ansatte, og ikke minst alt rundt fabrikken, sier en letta og glad Svein Erik Veie som er tillitsvalgt ved Norske Skogs fabrikk på Skogn i Nord-Trøndelag.

Han sier det er vanskelig å sette ord på hvor viktig dette er for lokalsamfunnet, skognæringa og hele verdikjeden.

Trolig redda fra konkurs

Det var tidligere i dag nyheten kom som alle i Levanger har venta på i spenning. Norske Skog er trolig redda fra konkurs. De ulike kreditorgruppene i selskapet er enige om en redningsplan.

Den nye avtalen innebærer at de usikrede långiverne får litt mer enn det de fikk i styrets siste redningsplan. Det betyr samtidig at aksjonærene og de sikrede aksjonærene får noe mindre enn i den samme planen.

– Alle kollegaene følger med og er veldig opptatt av det, jeg har allerede fått veldig mange positive tilbakemeldinger, forteller Veie.

Norske Skog, Skogn

Mange ansatte er letta ved Norske Skogs fabrikk på Skogn.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Mange ansatte har aksjer

Mange av de ansatte på fabrikken på Skogn er aksjonærer i bedriften, og eier i følge Svein Erik Veie mellom en halv million og en million aksjer. I tillegg eier fagforeninga en post på 100.000.

– Hva tenker du om løsninga som har kommet som aksjonær?

– Samla sett så vil dette bety en betydelig gjeldsreduksjon og en gjeldsgrad som jeg opplever som bærekraftig for framtia.

– Vil du anbefale aksjonærene her på huset å anbefale avtalen?

– Åpenbart, ja.

Ei uke for å få med resten

– Vi er ikke helt i mål ennå men nå har ihvertfall de største investorene våre blitt enige om et forslag, så nå har vi ei uke på oss til å få med de resterende eierne våre på en refinansiering, sier Amund Saxrud som er fabrikksjef ved Norske skog på Skogn.

– Har du tro på at det blir en avtale nå?

– Vi har ei uke nå for å prøve å få med resten, og den skal vi bruke godt. Så håper vi selvfølgelig vi skal klare det.

– Det har vært mye støy, hvordan har dette påvirka drifta ved fabrikken?

– Egentlig syns jeg vi har klart det bra, vi har prøvd å holde fokuset på fabrikken på det vi skal gjøre, det er å produsere papir, sier fabrikksjef Amund Saxrud.

Amund Saxrud er fabrikksjef ved Norske skog på Skogn.

Amund Saxrud er fabrikksjef ved Norske skog på Skogn.

Foto: Karl Jørgen Marthinsen