Hopp til innhold

– Det viktigste arkeologiske funnet i Norge etter krigen

Riksantikvar Jørn Holme er torsdag på plass i Trondheim for å se på utgravingen av Klemenskirken. – En sensasjon, sier han.

Jørn Holme

SENSASJON: Riksantikvar Jørn Holme og prosjektleder Anna Petersén viser frem de utgravingene som er gjort bak biblioteket i Trondheim.

Foto: Hilde Grande / NRK

I en bakgård i Trondheim, like ved folkebiblioteket, har arkeologer funnet rester av det de mener var Klemenskirken der kisten til Olav den hellige sto på alter i 25 år etter hans død.

– Dette er en begivenhet. Man blir nesten på gråten av en sånn arkeologisk sensasjon, sier riksantikvar Jørn Holme til NRK.

– Dette er det viktigste funnet etter krigen i Norge, sier han.

NRK skrev om funnet av kirken i midten av oktober, men først i dag kom riksantikvaren til Trondheim og fikk ta den sensasjonelle begivenheten i eget øyesyn.

Viktig for nasjonen

Han mener at de har funnet koret i kirken og fundamentet til Klemenskirkens alter. Dateringene av funnet tyder på at kirken ble bygd i 1015.

– Trondheims historie, hele nasjonens historie og pilegrimshistorien får en helt ny, bredere og dypere historie fordi Klemenskirken er blitt funnet, og vi vet at her lå Olav den helliges kiste i mange år før den ble flyttet til andre kirker og til slutt til Nidarosdomen, forteller riksantikvaren.

Prosjektleder Anna Petersén i Norsk institutt for kulturminneforskning synes det er vanskelig å beskrive med ord det som arkeologene nå har funnet.

– Det er fantastisk. Tenk at vi skulle få oppleve dette i Trondheim som har en så rik historie og en god arkeologisk tradisjon.

Anna

FANTASTISK: Prosjektleder Anna Petersén forteller at det ikke finnes adjektiver nok som beskriver det store funnet.

Foto: Hilde Grande / NRK

Historien kan måtte skrives om

Under kirken er det også funnet et kulturlag som kan tyde på at Trondheims historie kanskje er enda eldre en det som tidligere er antatt. Derfor må kanskje Trondheims historie skrives om etter at arkeologene er ferdig med utgravingen, mener antikvaren.

Jørn Holme

ENGASJERT: Riksantikvar, Jørn Holme, er svært begeistret over å nå selv få se kirken som er funnet i Trondheim sentrum.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Oslos historie måtte også endres med 50 år da Klemenskirken der ble funnet. Nå er jeg spent på om Trondheim kan få 50 eller 100 år ekstra også, sier han.

Selv om kirken der kisten hans lå i flere år nå er funnet, er selve kisten ikke funnet ennå. Ekspertene mener fortsatt at den ligger i Nidarosdomen.

Sagaen skal ha det til at kisten med kong Olav Haraldsson ble gravd opp fra bredden av Nidelva 3. august 1031, ett år etter at han falt under slaget på Stiklestad.

– Arkeologene bekrefter jo Snorre. Det gjorde de med birkebeineren i brønnen på Sverresborg og det gjør de også nå, sier Holme.