– Det var kritisk for savnet 25-åring

Formen til den 25 år gamle mannen som ble funnet av luftambulansen i Oppdalsfjellene torsdag morgen, var svært dårlig. Politiet mener han ikke ville klart seg mye lenger i fjellet.

Savnet mann fløyet til St. Olavs hospital med helikopter.

Den savnede 25-åringen ble fløyet til St. Olavs Hospital og en god, varm seng.

Per Christiansen

Politiførstebetjent Per Christiansen var med i leteaksjonen etter 25-åringen.

Foto: Opdalingen

Politiførstebetjent ved Oppdal lensmannskontor, Per Chrisiansen, deltok i leteaksjonen etter at 25-åringen onsdag tok kontakt med politiet og ba om hjelp. Han hadde fått problemer på fjellturen og gått seg bort. Torsdag morgen ble mannen funnet av redningsmannskapene.

– Da vi fant ham var han veldig, veldig sliten. Han må ha hatt gode reservebatterier og en god porsjon trass. I tillegg var han i god fysisk form og må ha hatt en vilje av stål. Han ville ikke sette seg ned i frykt for å bli kald, sier Christiansen til NRK.

Hadde ikke mer å gå på

Da luftambulansen fant mannen i 08.30-tiden var han på vei i sørøstlig retning mot Trollheimshytta. Politiførstebetjenten er imponert over 25-åringen som klarte å holde seg gående i nesten et døgn.

– Jeg vil si situasjonen var kritisk. Han hadde neppe klart å holde seg oppegående så mye lenger, understreker Christiansen.

Hjernerystelse

Gjevilvatnet i Oppdal

Leteaksjonen foregikk i et stort område ved Gjevilvatnet.

Foto: Henrik Sundgård

Mannen er hjemmehørende i Møre og Romsdal og kontaktet selv politiet onsdag formiddag og ba om hjelp. Rapporten fra legen som undersøkte 25-åringen, tyder på at mannen har fått hjernerystelse og var omtåket som følge av det.

– Han klarte ikke å fortelle hva som hva som hadde skjedd fordi hukommelsen var borte. Legen mener han har fått hjernerystelse og alt tyder på at han har falt og slått seg i hodet, sier Christiansen til NRK.

Slekt og venner i leteaksjon

Natt til torsdag deltok om lag 50 personer i leteaksjonen. I tillegg til Røde Kors og Norske Redningshunder, var 25-åringens bror og flere kamerater med.

– Det var en flott gjeng fra hjemstedet til mannen som var med på letingen. De beskrev den savnede 25-åringen som en ekstremsport-type i god form. At han falt og slo seg var bare uflaks, det kan skje alle, sier Christiansen.

Varm seng

Mannen ble fløyet til St. Olavs Hospital etter å ha blitt undersøkt av helsepersonell på stedet.

– Nå får han ligge en god varm seng og få i seg litt næring, så kvikner han til, sier politiførstebetjenten til NRK.

Avstand mellom Trollheimshytta og Gjevilvasshytta

Mannen ble funnet nær Trollheimshytta. Leteaksjonen ble styrt fra Gjevilvasshytta i Trollheimen.

Foto: Kartverket