Hopp til innhold

– Det gjør et sterkt inntrykk på alle

Redaktør for magasinet Fri Flyt, Erlend Sande, mener det er tragisk at fire menn omkom i Sunndalsfjella. Han sier skredulykken vil påvirke alle i skimiljøet.

De omkomne i Sunndal

Dette er de fire skikjørerne som omkom i snøskredet i Sunndal. Fra venstre: Øyvind Slørdahl, Ole Simensen, Yngve Dalquist og Ola Inge Drøpping.

Foto: Montasje (Petter Moen Nilsen) / NRK

Erlend Sande

Erlend Sande sier hele toppturmiljøet er sterk preget etter dødsulykken i Sunndal.

Foto: privat

Onsdag formiddag ble de omkomne Ola Inge Drøpping (27) fra Sunndal, Yngve Dalquist (37) fra Trondheim, og Ole Simensen (28) og Øyvind Slørdahl (36) bosatt i Oslo, opprinnelig fra Trøndelag, hentet ut av skredområdet.

– Sterkt inntrykk

– Dette gjør et sterkt inntrykk på alle i dette miljøet som driver med toppturer. Området de kjørte i er et av de fineste i hele Norge. Du kan kjøre fra 1700 meter og helt ned til havnivået. Ofte i moderate nedkjøringer. I det hele tatt er det mange muligheter i dette terrenget, sier Sande til NRK.

De fire erfarne skikjørerne var sammen på en fjelltur ved den 1.552 meter høye fjelltoppen Litlskjorta da de ble meldt savnet mandag ettermiddag.

Tirsdag klarte redningsmannskapene å fange opp signaler fra minst to sendere som man antok var fra de savnede skigåerne. Det var disse signalene som ledet mannskapene fram til de omkomne i snømassene.

– Ekstrem kapasitet

– Jeg kjente Ola Inge Drøpping personlig. Han var en ekstrem kapasitet på dette området. Han var tidligere sykkelrytter, og nå var han ute i fjellet nesten hele tiden. Han kunne gå i flere fjell på samme dag, forteller Sande.

Mange lurer på hvordan fire så erfarne skikjørere kunne legge i vei på en sånn tur når værforholdene var så vanskelig.

– Det er jo ikke mulig å få vite akkurat hva som skjedde, men dette er karer som er mye ute i naturen. Så de ville nok ha mer eksponeringstid i fjellet, og strukket grensene i forhold til vær- og føreforhold. De kjente jo området godt, og mente vel det var trygt, sier Erlend Sande.

Gledet seg til påska

Redaktøren av magasinet Fri Fly tror hendelsen vil sette et sterkt preg på andre skikjørere denne påska.

– Dette vil prege mange av oss. Jeg kjenner selv mange av dem som har deltatt i leteaksjonen etter de fire. Mange skikjørere har gledet seg til denne påska fordi det har kommet snø etter en heller snøfattig vinter. Så denne tragiske hendelsen vil nok bli samtaleemne også i fjellet denne påska, tror Sande.