Hopp til innhold

– Det gikk helt rundt for meg

Leif var kvalm og uggen og begynte å tenke på hva dette kunne være. Han tenkte først på både blodpropp og hjerneslag. Men det skulle vise seg å være noe helt annet.

Leif Hjulstad

SVIMMEL. Leif Hjulstad er en av de som har opplevd krystallsyken.

Foto: Kristine Krane / NRK

Haakon Arnesen

Overlege ved øre-nese-hals avdelingen ved St.Olavs Hospital, Haakon Arnesen.

Foto: Robin Sletthagen / NRK

– Jeg våkna en søndags morgen og var helt tummelumsk i hodet. Da jeg sto opp og skulle gå ned trappa, måtte jeg holde meg fast. Jeg klarte ikke å gå ned trappa, sier Leif Hjulstad.

Denne ubehagelige følelsen oppstod en julidag i 2004, og det var slik de første symptomene på krystallsyken fortonet seg for inderøyningen, som til slutt klarte å komme seg ned til kjøkkenet.

– Jeg var kvalm og veldig uvel, og måtte bare sette meg. Jeg begynte å tenke på hva dette kunne være. Hva var det som feilet meg? Jeg tenkte på både blodpropp og hjerneslag, forteller 60-åringen.

Leif ringte legen, og fikk beskjed om å sitte i ro til ambulansen kom og hentet ham. Deretter ble han kjørt videre til legevakten, det det ble konstatert at han hadde krystallsyken.

Helt ufarlig

Benign posisjonell vertigo (BPPV), eller bare krystallsyke, er en sykdom i det indre øret. Den fører til at folk opplever kraftig svimmelhet.

Rundt 75.000 personer i Norge får denne tilstanden årlig.

– Dette er helt ufarlig, men en kan bli plaget av det. Da blir det naturlig å kontakte lege, sier Haakon Arnesen, overlege ved øre-nese-hals avdelingen ved St.Olavs Hospital i Trondheim.

Legen kan bekrefte diagnosen ved å provosere fram svimmelhet hos pasientene og observere deres øyebevegelser. Det finnes flere symptomer på denne tilstanden. En kan ligge i senga, og bli svimmel når en snur seg til den ene siden. Symptomene kan også oppstå når en står oppreist.

– Det vanligste er at tilstanden kan komme selv uten en utløsende årsak. Men hvis man får en hodeskade, har man økt sjanse for å få det, forklarer Arnesen.

Ble svimmel midt på veien

Hvor lenge ubehaget varer, enten det er snakk om dager, uker eller måneder, varierer fra person til person. Sykdommen kan sitte i lenge før behandling. Men det er mulig at den forsvinner av seg selv, slik den gjorde hos Leif.

– Jeg slet med dette i ett og et halvt år. Over natta forsvant det bare, det var en rar følelse, sier han.

To år senere kom krystallsyken tilbake.

– Jeg tenkte pokker! Kommer dette igjen? Andre gangen var ikke like ille, jeg kjente jo igjen symptomene. Men irriterende var det. Du blir nødt til å tilpasse jobben litt, ta igjen pauser, sier han.

Krystallsyken tegning

Tegning som viser buegangene i det indre øret. Det er den bakre buegangen, som er merket med stjerne, som oftest er knyttet ved «krystallsyken».

Foto: Tegning: Frederik Goplen, overlege Øre-nese-hals avd. Haukeland universitetssykehus.

Derfor tok Leif sine forholdsregler denne gangen. Bare det å drikke kaffe i bilen kunne vise seg å være livsfarlig.

– Jeg var på en tur, og hadde med meg en kopp kaffe i bilen. Da jeg skulle tømme den siste skvetten og bøyde hodet bakover, gikk det helt rundt for meg. Jeg måtte bare trå på bremsen og stoppe midt på veien, forteller han.

Øker med alderen

Stort sett forekommer tilstanden hos voksne fra 20 år og oppover. Dette er den mest vanlige formen for svimmelhet.

Tall fra Norsk pasientregister viser at det er kvinner som er mest utsatt for denne tilstanden.

– Det er ikke kjent hvorfor det er en lett overvekt av kvinner med krystallsyken, men generelt sett er det litt flere kvinner enn menn som har alle former for svimmelhet, sier Stein Helge Glad Nordahl. Dr.med overlege, ved Haukeland universitetssykehus.

Tabellen viser at problemene også øker med alderen, og at det er flere i aldersgruppen over 40 år som har tilstanden. Etterhvert skjer det gradvis en nedgang.

Krystallsyken har med tiden blitt mer kjent, også blant leger.

– Krystallsyken var lite kjent, nå er det mer vanlig at allmennleger og fysioterapeuter har hørt om den, forteller Nordahl.

Krysser fingre for at den ikke kommer tilbake

Det er fem år siden krystallsyken plutselig forsvant for Leif. Den forsvant like fort som den kom tilbake, og han krysser fingrene for at han ikke må oppleve dette igjen.

– Nå går det bra, jeg tenker ikke så mye på det, sier Leif Hjulstad.

Han husker hvor ustødig han var i bevegelsene.

– Jeg beveget meg ukontrollert, plutselig måtte jeg bare sette sjøbein, spre føttene og stå bredt forteller Leif.

Overlege Haakon Arnesen har tips til hvordan en kan takle krystallsyken.

– En skal ikke ligge i sofaen hele tida, da blir krystallene der de er. Det er bra å bevege seg litt.

– Man skal ikke være redd for å gå, men heller unngå å gå på farlige steder når man har symptomer på krystallsyken. Å gå i naturlig ujevnt terreng er en fordel, en kan riste krystallene på plass, forklarer Arnesen.

– Ingenting tilsa at dette skulle skje, den kom og forsvant plutselig, sier Leif.

Krystallsyken

Oversikt over innrapporterte tilfeller med krystallsyken fra sykehus og spesialister siste året. Fra venstre: alder, menn og kvinner.

Foto: Kilde: Norsk pasientregister