NRK Meny
Normal

– Det er på grensen til uansvarlig

Dyrevernsorganisasjonen NOAH mener mannen som torturerte og drepte en katt i Trondheim får for lite straff.

Rettsal 310 i Sør-Trøndelag tingrett

I tre dager har en 19 år gammel trønder sittet i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for blant annet å brutalt tatt livet av en annen manns katt. Nå må mannen sone i fengsel og skal underlegges psykiatrisk observasjon.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Siri Martinsen

Leder i NOAH, Siri Martinsen.

– Vi mener seks måneder er en meget lav straff for en så grov overtredelse av dyrevelferdesloven. Dette er et drap på en katt som har lidd i stor grad. Vedkommende har også innrømmet lignende grove overtredelser tidligere der dyr er torturert til døde med vilje, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.

19-åringen kvalte først katten før han kuttet strupen og kappet av hodet på den. Til slutt flådde han dyret og tok skinnet som suvenir. I går ble han i Sør-Trøndelag tingrett dømt til seks måneders fengsel.

To måneder av straffen utsettes med en prøvetid på fem år, og på særvilkåret at han i prøvetiden pålegges forbud mot bruk av rusmidler og at han gjennomgår psykiatrisk behandling.

Ønsker tre år

Martinsen mener mannen burde blitt dømt til tre år i fengsel.

– Det er på grensen til uansvarlig. Trygghet for både dyr og mennesker betyr at det må sendes et sterkere signal enn dette til samfunnet, om at vold mot dyr er uakseptabelt NOAH har jobbet for å øke selve strafferammen i lang tid, og vi ser at det nå er nødvendig når straffene også i dyrepolitiets saker fortsatt holdes på et lavt nivå, sier Martinsen.

Selv om Martinsen mener det har skjedd endring i positiv retning etter at dyrepoliti ble innført i Trondheim, mener hun også at strengere straff sender et sterkere signal til samfunnet.

– Grunnen til at man bør ha høyere straffer er for at det skal ha en preventiv effekt. Man skal si til samfunnet at det å torturere dyr ikke er greit, sier hun.

Stilling til anke over helga

19-åringens forsvarer, Terje Engebretsen, vet foreløpig ikke om han ønsker å anke dommen.

– Jeg snakker med ham først etter helga, sier Engebretsen til NRK i går.

Han ba i retten om at tiltalte ble frifunnet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven, og at han ble behandlet på mildeste måte.

Ifølge Engebretsen er dommen noe strengere enn dommer i andre lignende saker.

– Om den er så streng at det er grunnlag for å anke kan jeg foreløpig ikke si noe om, sier han.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.