NRK Meny
Normal

– Det er ikke noe mål for oss å komme først

Politimesteren i Nord-Trøndelag, Trond Prytz, synes ikke det er noe gøy å legge politioppgaver på brannvesenet, men minner samtidig om at det er pliktige til å gjøre det.

Ulykke E6 Namsskogan

E6 gjennom Namsskogan kommune er blant de mest ulykkesbelastede strekningene på E6 i landet. Samtidig er det langt til nærmeste lensmannskontor.

Foto: Anne Brekkvassmo

– Vi er veldig glad for den tjenesteordninga vi har fått til med brannvesenet. Men brannvesenet har ifølge brannloven en plikt til å være politi fram til politiet kommer fram, sier politimester Prytz til NRK.

Gjør politioppgaver

Stian Brekkvassmo og Frode Bjørhusdal

Ordfører Stian Brekkvassmo (til venstre) og brannsjef Frode Bjørhusdal i Namsskogan kommune.

Foto: Kjartan Trana/NRK

I de siste åra har brannvesenet i Namsskogan ved flere hendelser gjort arbeidsoppgaver som vanligvis er politiets ansvar.

Oppmåling etter trafikkulykker, fotografering av ulykkessteder og trafikkdirigering er oppgaver de har gjort i forbindelse med ulykker. I tillegg har brannfolk rykka ut til alt fra fyllekjøring til selvmordstrusler.

Når hver utrykking til brannvesenet koster 20 000 kroner, så mener ordfører Stian Brekkvassmo at kommunen får utgifter som de egentlig ikke skulle hatt.

– Dette er en slags snikinnføring av statlige oppgaver, som vi i kommunen må betale for. Dette blir veldig kostbart for kommunen. Det synes jeg ikke er riktig, sier Brekkvassmo.

Tror på bedring

– Det har hendt at vi har betalt kommuner for å gjøre politioppgaver. Men jeg er sterkt tvilende til at dette er en økende tendens. I framtida tror jeg vi, gjennom politireformen, kommer til å levere enda bedre tjenester, sier Prytz.

I dag er det 1,4 politifolk per tusen innbyggere i Nord-Trøndelag. Når politireformen er ferdig har regjeringa sagt at det skal være to per tusen.

– Vi kommer til å bli flere politifolk framover, vi kommer til å kommunisere bedre og vi kommer til å ha bedre oversikt over hvor patruljene er. Selv om vi har en større bevissthet på hurtighet, så er det ikke sånn at vi må være først til en ulykke for eksempel. I den første livreddende fasen er brann og helse viktigere. For oss er det avhør av vitner og fotografering av åsted som er viktig. Men jeg skjønner at folk kan bli litt lei noen ganger, sier Prytz.