– Det er et stort behov for flere sykepleiere

Forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund er glad for at flere vil bli sykepleiere.

Sykepleier sammen med beboer på sykehjem

MANGE VIL BLI SYKEPLEIERE: Nesten 20 prosent flere enn i fjor har sykepleierutdanning som førstevalg.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Søkningen til helse- og sosialfag øker med over 13 prosent sammenliknet med i fjor. Det viser søkertallene fra Samordna opptak.

Størst økning har sykepleierutdanningen med nesten 20 prosent.

– Regjeringen er opptatt av å sikre god kompetanse til helse- og omsorgstjenesten. Mange søkere lover godt for det viktige arbeidet med å skaffe befolkningen gode helsetjenester, opplyser kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Stort frafall

Hos Norsk Sykepleierforbund tas søkertallene imot med glede.

– Det er stort behov for flere sykepleiere. Mange nåværende og kommende pasienter bør glede seg over dette, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By.

– Det er stor mangel på sykepleiere i mange kommuner. Slik det er nå ønsker et fåtall av nyutdannede å begynne på sykehjem eller i hjemmesykepleien, sier By.

Eli Gunhild By byline

Forbundsleder i Sykepleierforbundet Eli Gunhild By.

Foto: NSF

Hun forteller samtidig at det er et stort frafall i løpet av studieløpet.

– Antall studieplasser øker ikke, men det er viktig at flere fullfører. Det er omtrent 4500 studieplasser, men om lag 1000 av studentene slutter i løpet av studiet, forteller By.

God kvalitet på utdanningen er avgjørende

– Jeg håper at kommunene nå bruker tiden til å bedre fagmiljøene og arbeidsbetingelsen slik at de som nå skal starte studiet har lyst og mulighet til å jobbe der når de er ferdig utdannet, sier By.

– Dette er også en sektor med mye deltidsarbeid. Halvparten av stillingene som lyses ut både i kommunene og på sykehus er deltidsstillinger. Unge nyutdannede ønsker heltidsstillinger og det må arbeidsgiverne ta på alvor, sier hun.

samordna opptak

REKORDMANGE SØKERE: Det er registrert totalt 132 000 søkere til høyere utdanning i år, en økning på 3,2 prosent sammenliknet med fjoråret.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Et trygt yrke

Sykepleierutdanningen har en økning på rundt 27 prosent – bare i Trondheim. Til NTNU var det 5000 totalt som hadde sykepleie på søkelista, 1224 hadde det på førstevalg. Bare 238 får plass på studiet.

– Helsefagene scorer veldig godt i år. Det er som forventet i en periode vi vet at det er veldig stort behov for mange kvalifiserte arbeidstakere i helsetilbudet, forteller rektor ved NTNU Gunnar Bovim.

Sykepleierstudent Ida Finkenhagen går førsteåret på NTNU, og tror jobbsikkerhet er en viktig faktor for at mange velger sykepleie.

– Det er et veldig sikkert yrke, du er nesten garantert jobb når du er ferdig, sier Finkenhagen, og får støtte av lektor Ann Oddrun Medby.

– Sykepleie er et trygt yrke. Hvis du tenker fremover, så vil behovet bare øke. Det er nok en faktor det også, at du vet du får jobb når du er ferdig, sier Medby.

Sykepleie NTNU

Lektor Ann Oddrun Medby sier sykepleie er et sikkert yrke med tanke på jobbsikkerhet.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Øker også i nord

Også på universitetet i Nord øker søkertallene til sykepleierutdanningen. Der med 20 prosent.

– Universitetene følger trendene i arbeidslivet, og søkertallene våre føyer seg inn her. Søkningen til helsefagene våre øker samlet med 12 prosent, sier rektor Bjørn Olsen.