Hopp til innhold

– Det er en grunn til at «levealderen» til frisøryrket er 27 år

Svært få frisørsalonger lar seg miljøsertifisere, derfor settes kravene nå ned. Samtidig får stadig flere allergiske reaksjoner av kjemiske stoffer i hår- og fargeprodukter.

frisør Coma

Frisør ved den økologiske frisørsalongen Coma i Trondheim, Monica Berge, mener det er en grunn til at «levealderen» til frisøryrket bare er på 27 år.

Foto: Espen Halvorsen Bjørgan / NRK

Den nyeste Frisørundersøkelsen som er utarbeidet av Fafo viser at 14 prosent av de spurte har hatt hudplager relatert til jobben og at sju prosent har hatt luftveisplager. Spesielt hårfargestoffene MI, Parabener og PPD, som brukes hyppig i norske hårprodukter, kan forårsake slike plager.

Stoffene MI og PPD/PTD har sterkt allergifremkallende egenskaper. De siste årene er det rapportert om stadig flere som har utviklet allergi mot blant annet MI, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Heidi Morka til VG som først omtalte saken.

Kun 16 av 7000 er sertifisert

Bare 16 av rundt 7000 norske frisørsalonger er sertifisert av Miljøfyrtårn-stiftelsen, som skal sikre at du får miljø- og allergivennlig behandling når du fikser sveisen. For å få flere salonger til å sertifisere seg har stiftelsen nå senket kravene.

På den økologiske frisørsalongen Coma i Trondheim er de bevisste på farene ved kjemikaliene. De er ikke sertifisert som Miljøfyrtårn, men med noen få unntak bruker de ikke allergifremkallende produkter i sitt arbeid.

– Siden vi startet har vi ikke hatt noe eksem eller migrene, så det har blitt et helt annet arbeidsmiljø, sier frisør Monica Berge til NRK.

Berge forteller at hun selv fikk merke plagene ved å være frisør da hun først begynte i yrket, og slet blant annet mye med eksem. Det er også derfor at mange frisører slutter i jobben.

– Det er jo en grunn til at «levealderen» til frisøryrket bare er 27 år, sier hun.

Hair Color

Den nyeste Frisørundersøkelsen som er utarbeidet av Fafo viser at 14 prosent av de spurte har hatt hudplager relatert til frisøryrket og at sju prosent har hatt luftveisplager.

Foto: COLOURBOX

– Bør ikke bruke hårfarge med advarsel på

Tidligere fantes det ei liste over kjemikalier som salonger som ønsket å sertifisere seg måtte holde seg unna. Endringen betyr derimot at frisører som godkjennes får veiledning og at de selv skal vurdere kjemikaliene de har i sine produkter.

– Derfor skulle vi ønske at sertifiserte salonger hadde strengere kjemikaliekrav enn det som er tilfellet i dag, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunnstein Instefjord til NRK.

Leder for kommunikasjon og marked i stiftelsen Miljøfyrtårn, Linn Grøtberg er helt enig med Forbrukerrådet om at stoffene må ut av bransjen.

– Dermed er spørsmålet hvordan man går i gang med å få disse faset ut av produktene på det norske markedet, sier Grøtberg til NRK.

Hun mener det å øke kunnskapen hos norske frisører er en mye bedre måte å få fjernet de skadelige kjemikaliene, enn å bare si veldig klart stopp.

– Kommer du til en frisør som er Miljøfyrtårn-sertifisert kan vi garantere at de har kontinuerlig fokus på sunne hårpleieprodukter og behandling, sier hun.