NRK Meny
Normal

– Det blir garantert vedtatt i Sør-Trøndelag

Det er ingen tvil om at Trøndelag blir ett fylke, ifølge fylkesordføreren i Sør-Trøndelag. Både Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti kritiserer Arbeiderpartiets framgangsmåte.

Politikere debatterer

Politikere er samla på Stiklestad tirsdag kveld for å debattere ett Trøndelag.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Anne Marit Mevassvik

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik (Ap).

Foto: Johannes Børtad/NRK
Marit Arnstad

Senterpartiets Marit Arnstad er på plass på Stiklestad.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik. Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik.

Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik, sier ett Trøndelag vil bli en realitet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Klokken 19.03 startet det store folkemøtet på Stiklestad tirsdag kveld, hvor temaet er ett samla Trøndelag. Både lokale- og rikspolitikere er på plass for å debattere.

– Ytterpunktene vil merke dette

Senterpartiets Marit Arnstad er en av de første som får ordet, og det har lenge vært kjent at partiet ikke er for et samlet Trøndelag.

– Alle i denne salen føler seg som trøndere, men et samarbeid må ikke nødvendigvis være ei sammenslåing. Det er lettere å bli hørt når folkevalgte sitter nært deg. Forutsetninga er nye oppgaver, men det kommer jo ingen nye oppgaver fra Sanner. Da kan det bli en ubalanse, sier Arnstad.

– Denne debatten har manglet en ting. Og det er debatten rundt ulempene og fordelene med ei sammenslåing, sier hun videre.

Arnstad mener det er de som bor i ytterpunktene av fylkene som vil merke at beslutningstakerne er langt unna.

Har meldt inn konkrete oppgaver

Leder i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Anne Marit Mevassvik, sier de konkret har bedt om å få flere oppgaver til Trøndelag.

– Vi har meldt inn oppgaver til departementene som vi mener Trøndelag bør få - flere av disse innen samferdsel, sier Mevassvik.

Senterpartiets Thomas Iver Hallem er fremdeles skeptisk, men sier de vil bidra til å utvikle Trøndelag.

– Vi skal forholde oss til vedtaket som kommer i april, og da må vi se på hvordan vi skal utvikle Trøndelag. Det ligger mange muligheter i blant annet utvikling av infrastruktur og skoler, men vi finner også utfordringer. Det er en risiko for sentralisering, sier Hallem.

Vil ha ti regioner

Tidligere i dag ble det klart at kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ti regioner i Norge, i stedet for 19 fylker. Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, er enig med Sanner.

– Det er et skritt i riktig retning. Det er en beskjed om at dagens fylkeskommuner er en feil organisering av Norge. Ingen ville delt inn i 19 enheter i dag. Derfor er det riktig å ta et grep og lage færre og større regioner, sier lederen i fylkesordførerkollegiet til NRK.

Torgeir Strøm, fylkesleder i SV i Nord-Trøndelag, ville ikke aksepere før det blir vedtatt at Trøndelagsfylkene blir slått sammen.

Overkjørt

– Vi håper fremdeles at Arbeiderpartiet snur. Vi føler oss overkjørt i Nord-Trøndeag, 80 prosent av nord-trønderne ønsker folkeavstemming, sa Strøm.

– Og når det heller ikke er klart hvilke oppgaver et sammenslått fylke skal ha, får vi nået dårligest mulig utgangspunkt for sammenslåingen, sa Strøm.

Tenkepause

Og Marit Arnstad slengte seg på og vist til det Sanner i dag har sagt.

- Sanner har i dag gitt trønderne en sjanse til å tenke seg om. Han har sagt at fristen er 1. desember for å vedta sammenslåing, da er det tid til å holde en folkeavstemming før vi avgjør dette i Trøndelag, sa Marit Arnstad, til applaus fra salen.

Men fylkesordfører Tore O. Sandvik mente samling i Trøndelag er helt nødvendig for å få større slagkraft.

– Vi er i fylkeskommunen tappa for makt, nå vil vi ta den makta tilbake, sa Sandvik.

NRK Trøndelag oppdaterer saken...