NRK Meny
Normal

– Departementet holder oss for narr

Lederen i Rovviltnemnda i Midt-Norge mener Klima- og miljødepartementet var nære ved å ødelegge årets kvotejakt på gaupe i regionen.

Gaupe skutt i Lyngdal

I 2015 er kvoten på gauper i jakta satt til 22 dyr i Midt-Norge.

Foto: Statens Naturoppsyn

arne braut

Arne Braut er leder i Rovviltnemda i region seks. Han mener departementet har opptrådt uryddig.

Foto: Privat
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H)

I ei pressemelding sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft at hun er fornøyd med saksgangen i kvotejakta på gaupe.

Foto: Stein Schinstad / nrk

Rovviltnemndene i de ulike fylkene sendte inn sine vedtak om gaupekvoter og terreng 11. november i fjor. Dette er avgjørelser basert på faglige vurderinger hos blant annet hver enkelt fylkesmannsavdeling.

Arne Braut er leder i Rovviltnemnda i region seks, som omfatter Midt-Norge. Han er opprørt over at departementet, to dager før jakta skulle starte, ba om at vedtaket ble endret.

– Vi føler at vår faglige vurdering blir tilsidesatt, og at vi ikke har tillit. De overprøver vår myndighet, sier han til NRK.

– Kritikkverdig

Han sier videre at det er tidspunktet som er det mest kritikkverdige.

– Vi fattet dette vedtaket i november, og så kommer det svar, to dager før jakta skal starte, på at det må gjøres endringer. Vi må hive oss rundt å fatte nye vedtak for deretter å bringe informasjonen videre til jaktlaga. Jeg vil si det er flaks at vi i det hele tatt kan starte til rett tid, sier Braut.

I ei pressemelding på klima- og miljødepartementet sine sider fredag, sier statsråd Tine Sundtoft at hun er fornøyd den effektive saksbehandlinga.

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Lars Andreas Lunde, sier han forstår frustrasjonen til Braut.

– Først vil jeg bare si at dette er et av de første årene hvor vi ikke har overprøvd nemnda med tanke på totalkvoten av dyr. Men jeg forstår frustrasjonen av at beskjeden fra oss kommer så sent. Det har vært en komplisert saksgang, og det har tatt tid å ta de riktige avgjørelsene, sier han til NRK.

Har sikra årets kvotejakt

Braut sier de så vidt rakk arbeidet før jakta starter.

– I respekt for sau- og reindriftsnæringa, og jegerne som er klare for å starte jakta, fattet nemda et nytt vedtak nå på lørdag, som betyr at vi likevel får sikra årets kvotejakt. Men det var bare så vidt, sier han.

På landsbasis kan det felles totalt 87 gauper, og maksimalt 34 voksne hunndyr. Jakta stoppes dersom total- eller hunndyrkvoten fylles.

Kvotejakta på gaupe starter 1. februar og varer til 31. mars.