Silje Østerbø er informasjonsansvarlig i Oljefri.no og Naturvernforbundet.
Foto: Naturvernforbundet.noNaturvernforbundet har jobbet med tematikken rundt nedgravde oljetanker i flere år.
Det er ingen hemmelighet at de ønsker at folk skal slutte med fossil oljefyring, men nå ønsker de først og fremst å gjøre folk oppmerksomme på de reglene og det ansvaret som følger med når man har en slik tank nedgravd i hagen.
– I løpet av flere år så har vi sett at mange av eierne ikke har god nok kunnskap. En liter med fyringsolje kan forurense så mye som en million liter vann. I tillegg kan eierne bli pålagt store økonomiske belastninger dersom de ikke har opptrådd i henhold til reglene, sier informasjonsansvarlig i Oljefri og ansatt i Naturvernforbundet, Silje Østerbø til NRK.
Anmeldt etter diesellekkasje
På fredag i forrige uke oppdaget beboere i nærheten av Rotvoll i Trondheim en sterk diesellukt i området. På søndag fant folk fra Trondheim kommune ut at årsaken mest sannsynlig var lekkasje fra en nedgravd oljetank i Granåslia.
Brannvesenet var raskt ute med lenser i Rotvollbekken, som ble rammet av lekkasjen. Og vaktleder i Trondheim kommune, Christian Nordskag, sier at bekken er forurenset og har et stort nedslagsfelt.
Den ødelagte tanken rommer mellom 3000 - 5000 liter olje, men de vet ikke hvor mye som har lekket. Forholdet er anmeldt og politiet etterforsker nå saken.
Usikkert antall
Slike lekkasjer er et problem, ifølge Østerbø.
– Dette er en av de vanligste årsakene til forurensing av grunn her i landet. Mange av disse tankene ble gravd ned for flere tiår siden, og de begynner å bli gamle. Og jo eldre de blir, jo lettere kan de gå i stykker. Så nå ønsker vi at folk skal ta ansvar å undersøke sine egne tanker, sier hun.
Det er usikkert hvor mange slike tanker som finnes i landet, for ikke alle er registrerte. Anslagsvis så tror man at det finnes rundt 155.000.
– Vi frykter at det finnes mange vi ikke vet om. Og det er heller ikke sikkert at alle vet at det finnes en nedgravd tank i egen hage, og det er jo et problem, sier Østerbø.
Brannvesenet måtte legge ut lenser i Rotvollbekken for å begrense forurensinga i Trondheim.
Foto: Stein Roar Leite/NRK