Hopp til innhold

– Denne kan gi deg store problemer

Lekkasjer fra nedgravde oljetanker er en av de vanligste årsakene til forurensing av grunn i Norge. Nå ber Naturvernforbundet folk som eier slike om å sette seg godt inn i regelverket.

Oljetanken på bildet er en ståltank på ca 3200 liter.

Oljetanken på bildet er en ståltank på ca 3200 liter. Den har flere hull som er forårsaket av korrosjon. Her var boligeieren heldig, for tanken lå i leirjord som forsinket lekkasjen.

Foto: Terje Rossland

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Silje Østerbø, Naturvernforbundet

Silje Østerbø er informasjonsansvarlig i Oljefri.no og Naturvernforbundet.

Foto: Naturvernforbundet.no

Naturvernforbundet har jobbet med tematikken rundt nedgravde oljetanker i flere år.

Det er ingen hemmelighet at de ønsker at folk skal slutte med fossil oljefyring, men nå ønsker de først og fremst å gjøre folk oppmerksomme på de reglene og det ansvaret som følger med når man har en slik tank nedgravd i hagen.

– I løpet av flere år så har vi sett at mange av eierne ikke har god nok kunnskap. En liter med fyringsolje kan forurense så mye som en million liter vann. I tillegg kan eierne bli pålagt store økonomiske belastninger dersom de ikke har opptrådd i henhold til reglene, sier informasjonsansvarlig i Oljefri og ansatt i Naturvernforbundet, Silje Østerbø til NRK.

Anmeldt etter diesellekkasje

fredag i forrige uke oppdaget beboere i nærheten av Rotvoll i Trondheim en sterk diesellukt i området. På søndag fant folk fra Trondheim kommune ut at årsaken mest sannsynlig var lekkasje fra en nedgravd oljetank i Granåslia.

Brannvesenet var raskt ute med lenser i Rotvollbekken, som ble rammet av lekkasjen. Og vaktleder i Trondheim kommune, Christian Nordskag, sier at bekken er forurenset og har et stort nedslagsfelt.

Den ødelagte tanken rommer mellom 3000 - 5000 liter olje, men de vet ikke hvor mye som har lekket. Forholdet er anmeldt og politiet etterforsker nå saken.

Usikkert antall

Slike lekkasjer er et problem, ifølge Østerbø.

– Dette er en av de vanligste årsakene til forurensing av grunn her i landet. Mange av disse tankene ble gravd ned for flere tiår siden, og de begynner å bli gamle. Og jo eldre de blir, jo lettere kan de gå i stykker. Så nå ønsker vi at folk skal ta ansvar å undersøke sine egne tanker, sier hun.

Det er usikkert hvor mange slike tanker som finnes i landet, for ikke alle er registrerte. Anslagsvis så tror man at det finnes rundt 155.000.

– Vi frykter at det finnes mange vi ikke vet om. Og det er heller ikke sikkert at alle vet at det finnes en nedgravd tank i egen hage, og det er jo et problem, sier Østerbø.

Dieselsøl i Rotvollbekken

Brannvesenet måtte legge ut lenser i Rotvollbekken for å begrense forurensinga i Trondheim.

Foto: Stein Roar Leite/NRK