NRK Meny
Normal

– Den nye nyra har vært redningen

I fem år var Louila Tuban (31) lenket fast til sykehussenga. En mye omdiskutert nyretransplantasjon reddet livet til den filippinske kvinnen.

Louila Tuban og Frank Haugskott

Nå håper samboerne Frank Haugskott og Louila Tuban at Louila skal få oppholdstillatelse, slik at de snart kan gifte seg.

Foto: Johannes Børstad/NRK

– Jeg føler meg frisk, og jeg er veldig glad, sier Louila Tuban når NRK møter henne hjemme i Levanger mandag formiddag.

Det var i november i fjor at NRK først omtalte saken om Louila Tuban fra Filippinene som hadde nyresvikt. Fordi hun kun har hatt midlertidig oppholdstillatelse i Norge, ble hun nektet den viktige nyretransplantasjonen som kunne redde livet hennes.

Tuban gikk til dialyse ved Sykehuset Levanger hele fem dager i uken, og hjertet var i ferd med å briste.

Rikshospitalet snudde i saken

Normalt blir pasienter som Louila nyretransplantert i løpet av 40 dager, men etter Rikshospitalets forskrifter skal de som transplanteres i Norge ha permanent oppholdstillatelse.

Etter at saken ble kjent i media, valgte Rikshospitalet likevel å utføre transplantasjonen.

I midten av februar i år fikk 31-åringen den nye nyra si, og nå har den filippinske kvinnen fått et nytt liv.

– Det var en stor operasjon, så jeg har brukt litt tid på å komme meg, men nå er jeg ute og går tur hver eneste dag, sier Tuban.

Gifteplaner og lys framtid

– Nå gleder jeg meg mest på sommer, men det regner jo hele tiden her i Trøndelag. Nå skal jeg ha tre måneder med ferie, men i august starter jeg opp med skole, sier hun.

Tuban har fremdeles ingen oppholdstillatelse i Norge, og hun og samboeren går og venter på svar.

– Den midlertidige oppholdstillatelsen til Louila gikk ut i januar i år, men vi søkte innen fristen, så vi håper på et positivt svar snart, sier samboer Frank Haugskott.

Når den tid kommer har paret planer om både giftermål og reise til Italia.

– Vi har lenge snakket om å ta en tur til Roma, men da må Louila ha papirene i orden. Jeg fridde for mer enn to år siden, så kanskje blir det bryllup snart. Ting går ikke så fort med oss, sier Haugskott.

31-åringen fra Filippinenene har fått nyretransplantasjonen hun trenger, men har fortsatt ikke oppholdstillatelse i Norge

VIDEO: En ukjent donor reddet livet til Louila.