NRK Meny
Normal

– Den kan ta lang tid å slukke

Brannhelikopteret er godt i gang med slukking av skogbrannen ved Mjøsundvatnet, men er forberedt på et langvarig slukkearbeid.

Brann
Foto: Helitrans

To helikoptre bidrar i slokkingsarbeidet av brannen ved Mjøsundvatnet i Fosnes kommune. Det skal ikke være fare for spredning til bygninger, men brannen truer store skogområder.

– Det er østlig vind, så brannen sprer seg fort. Både lyng og trær står i brann, opplyser Ola Marius Haugen i 110-sentralen i Nord-Trøndelag.

Brannen er i ulendt terreng noe som gjør slukningsarbeidet vanskelig.

– Det kan ta lang tid å slukke brannen. Etter helikopteret har gått over alt av flammer, må brannmannskapene slukke med slange, sier Haugen.

Lite nedbør

Sivilforsvaret bistår i slukkingen, og brannvesenet har bedt om assistanse fra Røde Kors, samt flere brannmannskaper fra enhetene Salsbruket, Høylandet og Kolvereid.

Nord-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt bidrar med 19 personer fra Grong og Steinkjer til slukking ved Mjøsundvatnet.

Brann
Foto: STATENS SKOGBRANNHELIKOPTER

Lite nedbør over lang tid har gjort at det er svært tørt i det aktuelle området. Terrenget skal være veldig bratt, og brannområdet er foreløpig cirka 600 ganger 400 meter stort.

Det har totalt vært fire branner i området i løpet av det siste døgnet.

Brannene kan skyldes lyn

–Vi har en teori om at det er lyn som har startet de fleste brannen. Det har vært over 10 000 lynnedslag i det siste, sier Ole Marius Haugen.

Klokken 12.16 skrev politiet på Twitter at det var mottatt flere meldinger om røykutvikling ved Salsbruket i Nærøy kommune. Det ble kort tid etter kjent at brannen var ved Mjøsundvatnet i Fosnes kommune.

Meteorologisk institutt sendte før helgen ut OBS-varsel for lokal stor skogbrannfare i Nord-Trøndelag.


Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25