– De tenker ikke på hvor farlig høy lyd er

Utestedet Brukbar/Blæst i Trondheim har fått pålegg for å overskride grenseverdien for støy. Problematikken med høy lyd er alvorligere enn man skulle tro.

BrukBar/Blæst

STØYRISIKO: Utestedet Brukbar/Blæst har fått pålegg for å spille så høy lyd at det kunne være helseskadelig.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Arbeidstilsynets oppgave er å beskytte de ansatte. Selv om vi alle blir utsatt for høy lyd under konserter eller lignende på utesteder, er det de ansatte dette går mest utover.

Utestedet Brukbar/Blæst på Solsiden i Trondheim har fått pålegg for å ha gått over støygrensen på 85 desibel (dBA). Når det blir spilt over dette nivået over lengre tid, kan det skade hørselen for alltid.

Marius Thorvaldsen

VELDIG VIKTIG: Marius Thorvaldsen mener dette er en alvorlig sak og alle burde ta høy lyd mer seriøst.

Foto: Privat

Marius Thorvaldsen jobber både som DJ og tekniker ved utestedet, og forteller at de tar dette veldig alvorlig.

– I ettertid av slike saker tar vi det veldig alvorlig. Arbeidstilsynet gjør en veldig viktig jobb. Nå har vi kjøpt inn formstøpte ørepropper til alle som jobber hos oss så de har utstyret til å kunne tåle høy lyd over såpass lange perioder.

Må bruke hørselvern

Brukbar/Blæst har nå pålagt alle sine ansatte å bruke hørselsvern på jobb og tilbyr gratis øreplugger i baren til gjester dersom de har behov for det.

– Vi må gjøre tiltak for å ikke trigge hørselen til de som jobber, forteller Thorvaldsen.

Han mener at både ansatte og gjester i konsert- og utelivsbransjen må ta høy lyd mer seriøst.

– Vi prøver å tilrettelegge så godt vi kan for at dette skal fungere bra. Det krever at scener og utesteder gjør en seriøs investering når det kommer til lydanlegg og slikt. Selv har jeg jobbet som DJ i snart 15 år og tok aldri dette med høy lyd seriøst. Nå merker jeg at jeg hører dårligere på det ene øret. Folk tenker ikke på hvor farlig høy lyd er.

desibelmål

RISIKO: Arbeidstilsynets desibelmål viser hva som skal til for å ødelegge hørselen din.

Foto: Arbeidstilsynet

Landsomfattende problem

Hver helg pumpes høy musikk ut til store publikummer på Norges mange utesteder. Etter Arbeidstilsynets tilsynsrunder, viser det seg at flere spiller over støygrensen.

– Høy lyd er ikke farlig uansett hvor du befinner deg. Hørselen blir lett ødelagt på livstid hvis den utsettes for høy lyd over en viss periode, forteller ingeniør i arbeidstilsynet, Ole Trøan.

Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) topper hørselsskade listen over vanlige yrkesskader.

– Realiteten er jo at vi som mennesker ikke er bygd for å tåle høy lyd over lengre tid. Det er viktig å være klar over farene og ta grep for å minimere skaden, sier Thorvaldsen.

– Helt horribelt

Anders Hegre

FLERE TILTAK: Anders Hegre mener politikerne fokusere mer på problematikken rundt høy lyd.

Foto: Presse / HLF

– Det er helt horribelt at utesteder utsetter sine ansatte for så høy lyd over lengre tid, forteller generalsekretær i HLF, Anders Hegre.

Hegre håper de foregående tilsynene er starten på et mer systematisk arbeid mot høy lyd og støyrisiko på arbeidsplasser

– Situasjonen med Brukbar/Blæst viser at systemet fungerer, men slike tilsyn gjennomføres ikke ofte nok. I 2020 vil 1 million nordmenn ha hørselsutfordringer og politikerne må forstå at dette er et stort og økende problem som må tas tak i nå.