Normal

– De største ungene merker stor forskjell

Etter et hektisk opprydningsarbeid åpnet Vårtun barnehage i dag. Barn og voksne merker forskjell etter raseringen av barnehagens uteområde.

Lurvelegg

Bare tærne står igjen etter at figuren av Lurvelegg ble hugget ned av kommunearbeid.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

I dag åpnet barnehagene over hele landet. På Vårtun barnehage i Steinkjer ble det en litt spesiell åpningsdag. De siste dagene av ferien har nemlig gått med til opprydningsarbeid etter at barnehagens uteområde ble rasert av kommunearbeid.

Pedagogisk leder i Vårtun barnehage, Torill Fossum Stamnes, forteller at dette vil prege den nye hverdagen i barnehagen.

Torill Fossum Stamnes

Torill Fossum Stamnes forteller at mangelen på uteområde vil prege barnas hverdag i barnehagen.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Det er mindre plasser å leke på. Vi har mistet ziplinen vår, hulene vi hadde lagd i skogen og klatrestativene. Vi har også hatt en figur i skogen, som heter Lurvelegg, som er sagd ned.

Respektløst

Det var Stamnes som fant barnehagen rasert tirsdag 28. juli.

– Jeg kjørte forbi tirsdagskvelden og så at det var mye lysere rundt barnehagen enn det bruker å være. Jeg dro ned for å se og da så jeg at trærne lå stablet, det var hjulspor etter hogstmaskiner og gjerdet var ødelagt.

Uteområdet i Vårtun barnehage har tidligere mottatt Forskerfrøprisen, en pris som går til barnehager som stimulerer til naturfaglig utforskning. Den deles ut av Naturfagsenteret og Utdanningsforbundet. Dette uteområdet er nå rasert.

Kontorsjef i Steinkjer kommune, Kari Aarnes, forteller at dette er et tilfelle av kommunikasjonssvikt.

Kari Aarnes

Kari Aarnes sier dette er et tilfelle av kommunikasjonssvikt.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Det som har skjedd er at Ogndalsbruket skulle fjerne trær i området ved barnehagen, men ikke har merket seg gjerdet rundt barnehagen og dermed kjørt inn og hugget trærne på innsida her også. Dette er dessverre et tilfelle av kommunikasjonssvikt.

– Jeg synes det er respektløst. Både med tanke på den jobben vi gjør, barna og foreldrene som har valgt denne barnehagen med tanke på uteområdet, sier Stamnes.

Ser fremover

Barnehagen skal nå lage et nytt uteområde. I denne prosessen skal de også ha med barnas ønsker og ideer.

– Ungene skal være med å bestemme hva vi skal gjøre med uteområdet. Vi er en kreativ gjeng, så vi finner alltids på noe. Vi har tenkt å bygge opp noen hus, platter og rør, forteller Stamnes.

Hun sier at de fremover må ha fokus på at barna skal ha det fint i barnehagen uansett.

– De største ungene merker stor forskjell og de yngre ungene savner lurvelegg. Barn er jo tilpasningsdyktige, så det er opp til oss voksne hva vi skal legge vekt på. Dersom vi hadde gått rundt og sagt at dette var tragisk og leit, ville nok barna ha reagert annerledes. Vi fokuserer heller på at barna skal få ha det bra.

Uteområdet på en barnehage i Steinkjer i Nord-Trøndelag er blitt totalt ødelagt etter felling av trær i området. – Noen har vel tatt i litt for mye, sier kommunen.