Hopp til innhold

– Bruker kulda for alt den er verdt

Hvordan greier rørosingene å leve som normalt når det er nesten 30 minusgrader? Det lurer utenlandske turister veldig på.

Røros i januarkulden

Slike bilder av Røros, med knallblå himmel, solkinn og rim på trærne, trekker mange turister til bergstaden.

Foto: Destination Røros

Linda Merete Ramberg, reiselivsdirektør i Destination Røros, merker at mange turister kommer til Røros for å oppleve kulda.

– Spesielt utenlandske turister kommer for å kjenne ekstrem kulde, få rim i håret, kaste et glass varmvann i lufta og se det bli til en issky. De syns det er rart at rørosinger greier å leve som normalt når det er så kaldt som 30 minusgrader, sier Ramberg.

Hun forteller at turistkontoret endret på strategien i 2008.

– Før dysset vi ned at det var så kaldt på Røros, fordi vi var redde for at det skulle skremme vekk turister. Nå satser vi på vinter og bruker kulda for alt den er verdt. Den gjør Røros litt mer eksotisk, og vi merker en økning i turister, hevder Ramberg.

«Har våren kommet nå?»

Hedda Bellsli Reinskou (9)

Rørosingen Hedda Bellsli Reinskou (9) synes ikke 25 minusgrader er kaldt.

Foto: Privat

Kollega Gunhild Bellsli, markedssjef i Destination Røros, fikk klar beskjed fra datteren sin om hva som er kaldt.

– Forrige søndag var det mildere. Da var det syv minusgrader og datteren min spurte: «Har våren kommet nå?». To dager senere var det tilbake til 25 minusgrader, og jeg mente det var litt kaldt å sparke til skolen. Da kom følgende melding fra datteren min: «25 minusgrader er ikke kaldt. 40 minusgrader er kaldt.»

– Vi rørosinger er nok litt stolte av kulda, sier Ramberg.

Sykler i 33 minusgrader

Ole Åsvold er hovedverneombud i den lokale entreprenørbedriften Kjellmark AS på Røros, et firma som blant annet har restaurert Røros kirke.

– Vi gjør ikke noe utendørsarbeid når det er så kaldt som ned mot 30 minusgrader. Før hadde vi kuldegrense på 21-23 grader. Da risikerte vi å bli permittert. Denne grensen fjernet staten fordi de måtte betale dagpenger, sier Åsvold.

Han lar bilen stå på de kaldeste dagene.

– Jeg sykler den ene kilometeren til arbeid hver dag i kulda. I vinter har det kaldeste vært 33 minusgrader når jeg har syklet.

Åsvold sier han foretrekker sykling framfor å kjøre bil.

– En iskald bil rekker ikke bli varm på én kilometer, mens jeg blir varm på sykkel. Det eneste problemet er at det nesten er umulig å gire, fordi sykkelolja fryser.

– Blir også lei kulda

Det har vært godt under 20 minusgrader i Røros de siste ukene. Til helgen og neste uke blir det vesentlig mildere.

Så lenge det ikke blir plussgrader, er reiselivssjefen fornøyd.

– Det vil vi ikke ha. Men vi ønsker ikke 30 minusgrader hele vinteren heller. Vi rørosinger blir jo lei av kulda vi også, ler Ramberg.

Røros i januarkulda

Røros er kjent for å ha ekstremt lave temperaturen. I 1913 ble det målt 50,1 minusgrader.

Foto: Destination Røros