NRK Meny
Normal

– Bompenger kan finansiere ny bru

Fylkesrådsleder Tor Erik Jensen har ikke gitt opp å bygge ny bru, flere tunneler og ny veg til 1,4 milliarder kroner i Steinkjer og Verran.

Fylkesveg 17

Fylkesrådsleder Tor Erik Jensen sier de håper å fullføre planer om vegutbygging på fylkesveg 17 i sørdelen i Steinkjer og Verran.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Etter et telefonmøte mandag bestemte de seks ordførerne i Osen, Flatanger, Namsos, Namdalseid, Verran og Steinkjer å skrinlegge planene om en helhetlig utbedring av fylkesveg 17 mellom Steinkjer og Namsos.

Nå kan det i stedet bli bare sørdelen av fylkesvegen som får en kraftig oppgradering.

Avgjøres i høst

Fylkesrådsleder Tor Erik Jensen sier de nå jobber for å legge fram en sak for fylkestinget i september eller oktober.

Han utelukker ikke at ny bru, tunneler og ny veg mellom Sprova og Malm kan bli finansiert ved hjelp av bompenger på denne strekningen.

– Vi er innstilt på å fullføre planene i sørdelen. Nå forberedes en sak for fylkestinget, og så får vi se hva fylkespolitikerne mener. Vi jobber for at det også kan bli bompenger på denne strekningen, sier Jensen.

Fylkesråd Tor Erik Jensen

I høst møtes fylkestinget og fylkesrådsleder Tor Erik Jensen i Nord-Trøndelag på nytt. Fylkespolitikerne må snart ta stilling til om de skal si ja til en omfattende vegutbygging til 1,4 milliarder kroner i Steinkjer og Verran.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Ser framover

Dagen etter telefonmøte med ordførerne velger han å se framover.

– Jeg er veldig lei meg for i går, men det er jo kommunene som bestemmer. Samtidig er det et tap for hele regionen at det ikke blir en helhetlig utbedring av fylkesveg 17 mellom Steinkjer og Namsos, sier Jensen.

Fylkeskommunen har allerede forskuttert tre store utbygginger i norddelen på fylkesveg 17 før det ble stopp i bomplanene i går. Dette er utbygginger som vil fortsette og som fylkeskommunen må dekke selv.

  • Utbedring av Bangsundsvingene vil koste 95 millioner kroner.
  • Ny gang og sykkelveg mellom Spillumshøgda og Sævik koster 25 millioner kroner.
  • Ny Årgård bru i Namdalseid koster 55 millioner kroner.

Foreløpig stans

I tillegg har fylkeskommunen brukt mellom 50 og 60 millioner kroner på å planlegge det som skulle bli en ny bomveg mellom Steinkjer og Namsos.

– Alle nye planer i norddelen på fylkesvegen er lagt i skuffa og stanset. Nå avventer vi ny bestilling fra fylkeskommunen om hva som skal skje videre, sier prosjektleder for fylkesveg 17-utbygginga i Statens vegvesen, Dieter Manka.

Han sier vegvesenet skal gjøre noen undersøkelser i høst i Sprova og Malm-området for å avslutte saksdokumentene her.

Statens vegvesen sin animasjon av nye Fv17

Slik kan den nye fylkesvegen bli mellom Sprova i Steinkjer og Malm i Verran om fylkespolitikerne sier ja til å bevilge penger.