Hopp til innhold

– Bombetrusselen koster oss 32.000

NTNU-professor Berit Johansen fra Trondheim var på veg til en kongress i USA da Værnes ble stengt i går. Forsinkelsen har så langt kostet henne og en kollega 32.000 kroner i nye billetter.

Professor Berit Johansen ved NTNU.

Ekstrautgifter og mye stress for NTNU-professor Berit Johansen etter stengningen av Værnes.

Foto: Per Harald Olsen / NTNU

Professoren, som også er vitenskapelig direktør i bioteknologiselskapet Avexxin, skulle reist fra Værnes i går ettermiddag. Sammen med administrerende direktør Mikael Ørum i Avexxin skal hun delta på en internasjonal bioteknologikongress i Boston i USA denne uka.

Turen blir både dyr og tungvint.

– Icelandair-flyet til Boston via Reykjavik klokka 1500 ble avlyst, og vi måtte i hui og hast kjøpe nye billetter. Det var ikke mulig å komme i veg i går kveld, så i dag tidlig fløy vi til Gardermoen, sier Johansen.

Når NRK snakker med henne, står de klare til å gå om bord i SAS sitt formiddagsfly over Atlanteren.

– Herfra flyr vi til New York og så videre til Boston. Det som skulle være en åtte og en halv times reise i går, kommer til å ta oss minst 17 timer i dag, sier Johansen.

De tre flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe tapte hver flere hundre tusen kroner på evakueringen av Værnes.

Mister mye av kongressen

Icelandair tilbød dem ny reise som erstatning, men selskapet har ikke avganger til USA på tirsdager. Ettersom det haster med å komme seg frem til en kongress som er godt i gang, valgte de å kjøpe nye billetter med andre flyselskap for egen regning.

– Vi har allerede mistet åpningskvelden og hele den første dagen. De nye billettene med SAS og United Airlines kostet oss 16.000 kroner hver. Det blir ganske dyrt, men vi er nå på veg, da, sier Johansen.

Må søke om tilbakebetaling

Hun er usikker på om de får igjen billettpengene fra den avlyste Icelandair-avgangen.

– Vi betalte opprinnelig 12.000 pr. billett, og har fått beskjed fra reisebyrået vårt om at vi kan søke om å få refundert pengene. Jeg vet ikke om vi når fram med det, så vi har altså ikke full oversikt over det økonomisk tapet ennå, sier Johansen.

– Dette er ikke ålreit i det hele tatt, og mest beklagelig er at vi mister en del av det viktige møtet vårt. Det er vi lei oss for, men når det gjelder Avinor, flyplassen og reisebyrået vårt har alt fungert veldig godt, sier Johansen.


Enorm pågang

Tor Jakob Reitan i Via Travel

Mange reisende fikk nok en dyrekjøpt erfaring i går, tror Tor Jakob Reitan i Via Travel Tvete.

Foto: Tom Erik Sørensen, NRK

Via Travel Tvete i Trondheim er Trøndelags største reisebyrå for forretningsreiser, og opplevde voldsomt trykk fra kundene etter at Værnes ble stengt.

– Vi regner med at vi besvarte over 700 ekstra telefoner utover dagen og kvelden i går. Ekstra bemanning ble satt inn for å ta unna pågangen, sier daglig leder, Tor Jakob Reitan.

Mange reisende mistet videre flyforbindelser, særlig på Gardermoen og i København. Konsekvensene ble betydelige for reisebyråets kunder.

– En ingeniør med spesialkompetanse på skip kom seg ikke til Asia som planlagt, med store følger for hans oppdragsgiver. Dere kjenner til de to som skulle på kongress i USA. Og en mengde forretningsmøter ble utsatt eller avlyst, sier Reitan.

Kan tape på å shoppe fly selv

Han forteller at mange reisende risikerer å tape penger i slike situasjoner, hvis de har flere påfølgende fly som de har booket selv. Ved forsinkelse eller avlysning kan man få erstatning for avgangen som blir rammet, men man får ikke igjen pengene for påfølgende avganger som man ikke rekker.

– Bare ved å kjøpe gjennomgående billett gjennom for eksempel et reisebyrå er man sikret full erstatning. Mange reisende er ikke klar over dette, og flere gjorde nok noen dyrekjøpte erfaringer i går, sier Reitan.

– Feriereisende er beskyttet av pakkereiseloven hvis man kjøper hele reisa med fly, hotell og leiebil fra et reisebyrå, sier Reitan.