NRK Meny

– Barnehjemmet skal opp igjen

De første bildene fra norske Erlend Johannesens barnehjem på Fillippinene viser store ødeleggelser.

Artikkelen er flere år gammel.

Robert Hoven

Robert Hoven, styreleder i Streetlight Norge.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
Streetlight

De overlevende har måttet samlet mat i nærområdet etter alt av forsyninger ble skylt bort. Her er matlageret.

Foto: Privat

Erlend Johannesen venter på evakuering fra barnehjemmet han selv stifta, men har allerede begynt å tenke på hvordan han skal bygge det opp igjen.

– Da jeg snakka med ham tidligere i dag var han helt tydelig på at dette skal vi bygge opp igjen, sier Robert Hoven, styreleder i denfrivillige organisasjonen.

Hoven støtter avgjørelsen.

– Barnehjemmet skal opp igjen, så klart. Erlend ønsker også å hjelpe til med å bygge opp resten av byen, sier styrelederen.

Store ødeleggelser

De har sett mange bilder fra katastrofeområdet, men ikke før nå har de sett bilder som som viser tilstanden ved barnehjemmet i detalj.

Sammenraste hus, bygg uten vegger og lagre med mat de har klart å samle sammen fra området rundt hjemmet. Ett av bildene viser en kvinne som ifølge fotografen sliter på grunn av matmangel.

Hoven synes det er vanskelig å se bildene.

– Men jeg er jo ikke overraska, etter å ha hørt fra de som er der og sett andre bilder fra området rundt hjemmet, sier han.

– Håper å få de første på flyet i morgen

Å få sine ut av området er fokus for den frivillige organisasjonen som jobber med base i Trondheim. Det har ikke vært lett. Streetlight jobber for å få ut til sammen over 70 personer tilknytta senteret.

– Omtrent halvparten har kommet seg ut til en naboøy, vi jobber med å få ut alle, sier Hoven.

Tre norske kvinner jobba frivillig ved sentreret da tyfonen ramma.

– Vi håper å få dem ombord på et fly mot Norge i løpet av morgendagen, sier Hoven.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.