– Bærebjelkene kunne ramlet ned innen få år

Britannias nye eier, Odd Reitan, er ikke overrasket over at bærebjelkene var i så dårlig forfatning at det var fare for at de skulle ramle ned.

Råte i bærebjelkene på Britannia

Slik så en av bærebjelkene til Britannia hotell ut. Oppussing var nødvendig, ifølge byggelederne.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

– Jeg tenker på alle som har hevdet vi skulle holdt hotellet gående mens vi bygger om. Det er litt komisk å tenke på, når man ser hvordan bærebjelkene er etter så lang tid. Vi kan være glad, alle vi som ferdes rundt husene her, at dette gjøres nå, sier eier Odd Reitan.

Britannia er Trondheims eldste hotell, bygget på slutten av 1800-tallet. I november i fjor solgte Thon det 110 år gamle hotellet til Reitan og E.C. Dahls eiendom AS.

Nå er en omfattende restaurering i gang, som førte til at hotellet ble stengt og rundt 160 ansatte mistet jobben. Stengning av hotellet var nødvendig ifølge byggelederne selv.

Arne Opsal
Foto: Jørgen Leangen / NRK

– Enkelte av stokkene er såpass dårlige at de antageligvis ville ramlet ned innen 10–15 år selv, sier prosjektleder for bygginga, Arne Opsal.

13 lag med maling

Råten de har funnet under restaureringen kom ikke som en overraskelse på byggherrene.

– By- og riksantikvaren var tidlig inne og sa at sånn som hotellet var bygd på slutten av 1800-tallet, der trestokkene går ut i ytterveggen, var det stor sannsynlighet for at vi ville finne råte, sier Opsal.

– Vi er ikke overrasket, men en del andre vil jeg tro blir overrasket over hvordan det ser ut her, legger Reitan til.

Opsal kan fortelle at hotellet har vært pusset opp flere ganger igjennom tidene, blant annet har de funnet vinduskarmer med 13 lag maling. Nå var det derimot nødvendig med en skikkelig renovering.

– På ett eller annet tidspunkt må du faktisk ta av platelagene og malingsstrøkene, og rydde opp det som er dårlig bak, det som de færreste ser, sier Opsal.

Britannias nye eier, Odd Reitan, er ikke overrasket over at bærebjelkene var i så dårlig forfatning at det var fare for at de skulle ramle ned.

– Kunnskapsløst

Rehabiliteringen vil koste over én milliard, og planlagt åpning er i september/oktober i 2018.

– Det er veldig fint for meg å slippe å ha dårlig samvittighet for at jeg ikke holder hotellet åpnet mens vi holder på her. Det er kunnskapsløst, og det er veldig godt å få vist det frem nå, sier Reitan.

– Det vi ønsker å vise frem nå er hvor viktig det er å rehabilitere hotellet, slik at det igjen kan fremstå som Trondheim hvite svane, sier Opsal.

Britannia - under oppussing i november 2016

Slik ser det ut inne i Britannia nå.

Foto: Jørgen Leangen / NRK