– Avgjørelsen er en katastrofe

Jan Lillebo, hovedtillitsvalgt i E.C. Dahls, sier de ansatte reagerer med fortvilelse, irritasjon og forbannelse på at brusproduksjonen legges ned i Trondheim.

E.C. Dahls bryggeri i Trondheim

Ledelsen i Ringnes legger ned brusproduksjonen ved E.C. Dahls i Trondheim. Det betyr at 120 ansatte mister jobben.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Konklusjonen som Ringnes-ledelsen har tatt er en katastrofe, både for de ansatte, for E.C. Dahls bryggeri, for Trondheim og for hele bryggeriet i Norge, sier Jan Lillebo, tillitsvalgt i E.C. Dahls.

Torsdag ettermiddag ble det klart at ledelsen i Ringnes legger ned brusproduksjonen ved E.C. Dahls i Trondheim.

Dette kom frem etter et orienteringsmøte i bedriften, og betyr at 120 ansatte mister jobben.

Fortvilte reaksjoner

Jan Lillebo, klubbleder ved E.C. Dahls bryggeri i Trondheim

Jan Lillebo, klubbleder ved E.C. Dahls bryggeri i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Lillebo har jobbet i E.C. Dahls i 25 år. Han mener nedleggelsen vil få konsekvenser for andre bryggerier i landet, som ikke er like økonomisk sterke som Ringnes.

– Hvordan var reaksjonen da dere fikk vite om nedleggelsen?

– Fortvilelse, irritasjon og forbannelse. Offentlige regnskap viser at Ringnes tjener penger som aldri før, og derfor synes vi det er ufint å bli lagt ned når et bryggeri som E.C. Dahls har gjort det så godt, sier Lillebo.

Han forteller at det ble delt opp i gruppemøter etter allmøtet for å kunne spørre om hvilke konsekvenser det får for en selv.

– Det er mange spørsmål og mye fortvilelse om at man skal legge ned en bedrift som tjener penger, sier Lillebo.

Lang overgangsperiode

Simen Revold, kommunikasjonsdirektør i Ringnes.

Simen Revold, kommunikasjonsdirektør i Ringnes.

Foto: Morten Andersen / NRK

Flere ansatte på Gjelleråsen i Oslo mister også jobben, og i Farris-fabrikken forsvinner 20 av 30 ansatte.

Simen Revold, kommunikasjonsdirektør i Ringnes, var en av dem som ga beskjeden til de ansatte.

– Det er aldri hyggelig å få eller gi en slik melding. Dette er gode kolleger som vi har jobbet med i mange år, sier Revold.

Kommunikasjonsdirektøren sier at de er nødt til å redusere produksjonen på E.C. Dahls ved at de flytter brusproduksjonen til Gjelleråsen utenfor Oslo.

– Dette skjer i løpet av en lang overgangsperiode, og vi er godt inne i 2015 før all produksjonen flyttes over, sier han.

Satser på øl

Revold forteller at Ringnes investerer 400 millioner kroner for å sikre fortsatt brusproduksjon i Norge, og for å sikre mer enn 1000 bærekraftige arbeidsplasser.

– Hvis vi skal klare å få en effektiv brusproduksjon i fremtiden og styrke konkurransekraften, må vi over på såkalt engangsemballasje. Det betyr at vi må sentralisere produksjonen hvis vi skal få dette til å bli bærekraftig, sier Revold.

Han understreker at hver enkelt medarbeider skal følges opp og hjelpes over i nytt arbeid. Samtidig skal ølproduksjonen beholdes.

– Vi kommer til å satse sterkt på en videreutvikling av E.C. Dahls produksjon av øl i Trondheim. Det er her det hører hjemme, og her skal det få bli, forsikrer Revold.