Tall fra OECD viser at den globale bruken av antibiotika til husdyr vil øke med 70 prosent innen 2030. Størst økning er forventet i Brasil, Kina og Russland. Selv om dette ikke skjer i norsk kjøttproduksjon, påvirker det oss, forklarer forsker og overlege, Dag Berild.
– Det er en udiskutabel sammenheng mellom antibiotikabruk og antibiotikaresistente bakterier. Til slutt får vi resistente bakterier som gjør vanlige infeksjoner vanskelige å behandle.
Ifølge Berild viser undersøkelser som den britiske regjeringen har fått utført, at dersom resistensutviklingen fortsetter som i dag, vil antibiotikaresistente bakterier ta flere liv enn kreft om 35 år.
Hør radioreportasjen her:
- Les også: Verdifull matjord kan forsvinne
Kan bli mer dødelig enn kreft
Dag Berild, forsker og overlege.
Foto: UiOI andre land blandes antibiotika i maten til kyr selv om de ikke er syke, med mål om å øke produksjonen, forteller Berild. Dette er helt feil mener han.
– Antibiotika er ikke mat til dyr, det er medisin for mennesker. Bakterier kjenner ingen landegrenser, og når vi i Norge importerer mat fra disse landene får vi bakteriene hit også.
- Les også: Mer norsk mat i butikkhyllene
Overlegen mener politikerne i Norge må gjøre mer, enn det de gjør i dag.
– Norske helsepolitikere bør legge et mye større press på sine utenlandske kollegaer for å få til samarbeid om dette, sier Berild.
- Les også: Vil kjøpe og dyrke jorda, blir stoppet av loven
- Les også: Boplikt i landbruket splitter jærkommunene
– En kjempeutfordring
Helseminister Bent Høie.
Foto: Åserud, Lise / ScanpixHelseminister Bent Høie er enig med Berild, men sier det er vanskelig arbeid.
– Det er ulike holdninger i ulike land, også med tanke på hvor langt staten skal gå inn å regulere. Samtidig ser vi at reglene vi har i dag ikke er ambisiøse nok, sier Høie.
På et møte med WHO i mai skal nye regler for dette behandles. Helseministeren er tydelig på at noe må skje.
– Antibiotikaresistens er på mange måter helsevesenets klimautfordring, og politikere er helt nødt til å samarbeide på tvers av landegrenser skal vi få gjort noe med det, understreker Høie.
Forbrukerne sitter med makten
Norge bruker minst antibiotika i hele Europa. Bruken til husdyr har blitt redusert med nesten 40 prosent de siste 20 årene, skrev Nationen tidligere i år. Likevel gjør ikke det oss i Norge trygge så lenge vi importerer mat fra land med helt andre rutiner.
Bonde Anna Rathe i Melhus, mener det er enkelt å påvirke.
– Kjøper forbrukerne kjøtt produsert i Norge vil det øke etterspørselen, og samtidig minke forbruket av kjøtt produsert i andre land med mer antibiotikabruk, sier Rathe.
Bonden mener norsk kjøttproduksjon er sunn.
– Helsesituasjonen til norsk husdyr er god. Hos oss får kyrne kun medisin når de er syke med noe som krever behandling.