– Aner ikke når hun er tilbake

9.-klassen ved Gimse ungdomsskole i Melhus aner ingenting om når de kan forvente å ha norsk-palestinske Mariam al-Najjar (14) tilbake i klasserommet.

Mariam al-Najjar

Sammen med familien fikk Mariam tirsdag møte Espen Barth Eide i Gaza. Men ingen kan si noe om når 14-åringen er tilbake i Norge.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix

Mariam al-Najjar

14-åringen sier hun savner både skolen og klassekameratene i Norge.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

I mai fikk Gimse ungdomsskole beskjed om at Mariam Mariam al-Najjar (14) skulle på ferietur sammen med sin familie til Egypt, og derfra videre til Gaza for å besøke slekt og venner.

I går kunne NRK bekrefte at 14-åringen, sammen med sin familie, venter på å slippe ut av Gaza, men at verken Egypt eller Israel vil la Mariam dra hjem til Norge og Sør-Trøndelag.

– Jeg lengter etter å komme tilbake på skolen, og jeg savner vennene mine i Norge, sier Mariam til NRK.

Hjemme venter både klassekamerater og lærere på å få henne hjem.

Mister undervisninga

– Vi aner ingen verdens ting om når hun kommer tilbake. Det er jo en vanskelig situasjon når man blir nektet utreise, sier kontaktlærer for Mariam, Bjørn Ola Harkjerr.

Foreløpig har 14-åringen vært borte fra skolen og undervisninga i snart 14 dager, men dette er ikke et problem, understreker Harkjerr.

– Det er jo ikke uvanlig at elever i skolen er borte 14 dager i strekk, mange tar barna ut av skolen for å dra på ferieturer, men denne situasjonen er jo så klart annerledes, sier han til NRK.no.

Fikk møte utenriksministeren

Familien med palestinsk bakgrunn dro til Gaza for tre måneder siden. De ankom den lille landstripen ved Middelhavskysten gjennom Rafah i Egypt.

Men etter kuppet mot regjeringen i Egypt tidligere i sommer har grensen blitt stengt, og Israel nekter Miriam og 75 andre nordmenn å reise til Norge gjennom deres territorium.

– Jeg liker å lære på skolen i Norge, for skolesystemet er mye bedre der enn her, fortalte Mariam til utenriksminister Espen Barth Eide på tirsdag.

Har sendt nedover lekser

I klasse 9A på Gimse ungdomsskole har de ikke fokusert veldig på Mariams fravær.

Kontaktlæreren sier at klassen er informert om det som skjer, men at de er glade for at Mariam har det bra sammen med familien sin.

– Hun har heldigvis både sin norske og palestinske familie rundt seg. Det er selvfølgelig trist at hun ikke får komme hjem når det er det hun ønsker, men hun har det i hvert fall bra, sier Harkjerr.

Samme hvor lang tid det tar før 14-åringen er tilbake i klasserommet, så er skolen forberedt på å legge til rette undervisninga når hun returnerer.

– Siden fraværet er gyldig og situasjonen så spesiell, så skal vi prøve å fikse det slik at hun kan starte opp når hun kommer tilbake. Vi har også sendt nedover noen arbeidsoppgaver til henne som hun kan jobbe med inntil videre, sier han.

76 norske statsborgere sitter innesperret i Gaza. Etter at egypt stengte grensen har de ingen mulighet til å komme seg ut. En av de innesperrede er 14 år gamle Mariam, og i dag traff hun utenriksminister Espen Barth Eide.

Video: Slipper ikke ut av Gaza.