Hopp til innhold

– Amerikanske tilstander i valgkampen

– Offentlig kritikk av lederegenskapene til statsministerkandidatene er et nytt og historisk trekk i norsk valgkamp, mener valgforsker.

Montasje valgkamp

Det var i NRKs partilederdebatt at personkritikken av Jens Stoltenberg og Erna Solberg begynte.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Anders Todal Jensen

Anders Todal Jenssen er valgforsker og statsviter hos NTNU.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Noe av det som overrasker meg i denne valgkampen, og som er et nytt historisk trekk, er at vi har fått en offentlig debatt om lederegenskapene til statsministerkandidatene, sier valgforsker og samfunnsviter Anders Todal Jenssen.

– Amerikanisering med «drittslenging»

Han henviser til utviklinga i forrige uke, da Jens Stoltenberg uttalte i NRKs partilederdebatt at Erna Solberg var en svak leder som ikke hadde klart å disiplinere Frp i økonomiske spørsmål.

Høyre svarte med å stille spørsmål ved Stoltenbergs lederegenskaper i etterkant av 22. juli-kommisjonen.

Jenssen mener denne «drittslenginga» kan se ut som et tegn på amerikanisering av valgkampen.

– Noe av det som kjennetegner amerikanske valgkamper slik vi kjenner dem, er et veldig sterkt personfokus, sier Jenssen.

– Det er først og fremst presidentvalgkamper vi har kjennskap til, og et slikt valg er i høy grad et personvalg. Derfor er det et fokus på lederegenskapene og personligheten til de aktuelle presidentkandidatene, og det er ikke bare pene ting som blir sagt, sier Jenssen.

– Usikkert om det var gjennomtenkt

Jens Stoltenberg valg 2013 partilederutstpørringsbilde

Jens Stoltenberg, statsministerkandidat fra Arbeiderpartiet.

Høyre-leder Erna Solberg

Erna Solberg, statsministerkandidat fra Høyre.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Norge har sett veldig lite slikt, i og med at systemet her til lands er et listevalgsystem hvor partiene opptrer som kollektiver. De voterer sammen, utformer programmene sammen og er forplikta overfor velgerne som kollektiv.

Jenssen spår at den amerikanske valgkamptrenden med personfokus kommer mer og mer også i Norge.

– Forrige ukes personangrep statsministerkandidatene imellom er et nytt trekk i norsk valgkamp. Jeg er litt usikker på hvor gjennomtenkt det var, sier valgforskeren, som tror at Stoltenbergs hovedpoenget var å minne velgerne om at det ikke er sikkert at Høyre får viljen sin i ett og alt i et samarbeid med Frp.

– Arbeiderpartiet er opptatt av å si at et regjeringsskifte betyr en usikkerhet i den økonomiske politikken. Om ideen var å fokusere på Solbergs lederegenskaper, det er jeg usikker på. Det er mulig at det argumentet ble tatt med tilfeldig, men det er også mulig at det var gjennomtenkt, spekulerer Jenssen.

Tror velgerne vil ha en god tone

Da Høyre svarte med å kritisere Stoltenbergs lederegenskaper i etterkant av 22. juli-kommisjonen, gikk det over fra å bare handle om lederegenskaper, da kom også en veldig betent sak i norsk politikk opp.

– Det er vanskelig å bringe opp 22. juli. Norge trenger en saklig debatt om beredskap og hvordan man skal organisere politiet. Men om det er fruktbart å dra fram i en valgkamp, er usikkert, sier Jenssen.

Han tror at velgere flest vil at tonen i en valgkamp skal være god.

– De liker ikke konflikt mer enn sånn passe, så jeg tror responsen på dette kan bli negativ. Samtidig har mange velgere veldig sterke meninger om toppolitikere, både positive og negative.

Tror på tenkepause

Anders Todal Jenssen tror at mange i det politiske miljøet er skremt over hva de nå har satt i gang. Han gjetter at partiene nå tar en liten tenkepause og vurderer om dette trekket i valgkampen var klok.

– Det kan godt være at vi får en situasjon der begge sider legger lokk på den type argumentasjon framover. Det kan også være at det blir gradvis mer av dette, sier Jenssen.

– Mye taler for at vi bør holde fast ved en sivilisert valgkamp i Norge, og ikke falle for fristelsen til å begynne å diskutere personer på denne måten.

– Når man åpner for denne typen valgkamp, kan temperaturen bli veldig høy, og det er nok det som delvis skremmer. Man vet ikke helt hva slags krefter man slipper løs, sier valgforskeren som følger den norske valgkampen tett.